Úradná kontrola potravín za mesiace Júl 2007
V mesiaci júl 2007 vykonali
inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej
republiky celkom 2631 úradných kontrol.
Z celkového počtu prekontrolovaných objektov 2386 boli nedostatky
zistené v 699 prevádzkarniach, čo tvorí 29,29 % (v mesiaci jún to
bolo 29,22 %). U primárnych producentov – pestovateľov bolo
vykonaných 74 úradných kontrol, nedostatky boli zistené v 6
prevádzkarňach.
V správnom konaní bolo vydaných celkom 92 rozhodnutí, ktorými
boli uložené opatrenia na odstránenie nedostatkov. Najviac
rozhodnutí – 67 bolo vydaných pre obchodnú sieť, v kategórii
výrobcovia a baliarne to bolo 16 rozhodnutí a v kategórii
distribútori a prepravcovia 7 rozhodnutí.
Na výrobky ktoré nespĺňali požiadavky stanovené zákonom o
potravinách a Potravinovým kódexom SR bolo vydané opatrenie o zákaze
umiestnenia na trh. V mesiaci júl 2007 to bolo 1136 druhov výrobkov
o hmotnosti 14 800 kg/l, v hodnote 717 175 Sk.
Po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti bolo v
obchodnej sieti predávaných 299 druhov potravín o hmotnosti 1 905
kg/l v hodnote 61 469,50 Sk.
Za porušenie hygienických predpisov boli uložené blokové pokuty u
výrobcov, distribútorov a v obchodnej sieti.
Celková hodnota uložených 172 blokových pokút na mieste je 95 900
Sk, pričom najviac blokových pokút bolo uložených v obchodnej
sieti – 87 800 Sk.
V mesiaci júl 2007 nadobudlo právoplatnosť 148 rozhodnutí o
uložení finančného postihu za porušenie platnej legislatívy.
Hodnota uložených pokút je 1 572 000 Sk, z toho v
obchodnej sieti to bolo 133 rozhodnutí v hodnote 1 381 000 Sk, v
kategórii výrobcov a baliarní to bolo 7 rozhodnutí v hodnote 75
000 Sk, v kategórii distribútorov a prepravcov 7 rozhodnutí v
hodnote 111 000 Sk.
Okrem vyššie uvedených vydaných opatrení,
zákazov a právoplatných rozhodnutí bolo uložených 354 opatrení
inšpektorom na mieste. Najviac 281 opatrení na mieste bolo uložených v
obchodnej sieti.
Štatistické vyhodnotenie vykonaných úradných kontrol v mesiaci júl 2007
Prvovýrobcovia | Výrobcovia a baliarne | Distribútori a dopravcovia | Maloobchod | Výrobcovia predávajúci hlavne v maloobchode | Spolu | |||
Počet kontrol | počet | 74 | 369 | 265 | 1864 | 59 | 2631 | |
Počet importných úradných kontrol | počet | - | 17 | 213 | - | - | 230 | |
Počet úradných kontrol SPOLU | počet | 74 | 386 | 478 | 1864 | 59 | 2861 | |
Počet kontrol. objektov | počet | 70 | 325 | 247 | 1690 | 54 | 2386 | |
z toho objektov s nedostatkami | počet | 6 | 87 | 45 | 544 | 17 | 699 | |
Počet vykonaných auditov | počet | - | 3 | - | - | - | 3 | |
z toho auditov s nezhodami | počet | - | 3 | - | - | - | 3 | |
Zistené nedostatky |
1.porušené ZSVP |
počet | - | 12 | 3 | 72 | - | 87 |
2.nevyhovujúca hygiena | ||||||||
- osobná hygiena | počet | - | 8 | 4 | 147 | 6 | 165 | |
- výroby | počet | - | 33 | - | 2 | 4 | 39 | |
- skladovania | počet | 1 | 26 | 25 | 176 | 8 | 236 | |
- predaja | počet | - | - | - | 162 | 3 | 165 | |
- prepravy | počet | - | 1 | - | 4 | - | 5 | |
- technologického zariadenia | počet | - | 16 | - | 49 | 4 | 69 | |
- budov | počet | 1 | 58 | 8 | 96 | 2 | 165 | |
3.neplnenie opatrení | počet | - | 4 | 5 | 20 | 1 | 30 | |
4.nevyhovujúce výrobky | ||||||||
- nedostatky v označení | počet | - | 30 | 11 | 162 | - | 203 | |
- mikrobiológia | počet | - | 9 | - | 1 | - | 10 | |
- senzorika, fyz. chemické | počet | - | 8 | 2 | 55 | - | 65 | |
- geneticky modifikované organizmy | počet | - | - | - | 2 | - | 2 | |
- aditívne látky | počet | - | 1 | 1 | - | - | 2 | |
- kontaminanty | počet | - | 2 | - | 3 | - | 5 | |
- reziduá pesticídov, veter. liečiv | počet | - | - | - | 3 | - | 3 | |
- iné | počet | 2 | 2 | 1 | 5 | - | 10 | |
5.predaj po dobe spotreby, po DMT | počet | - | - | 1 | 85 | 1 | 87 | |
6.nedostatky v dokumentácii | počet | 3 | 16 | 10 | 84 | 8 | 121 | |
7.alergény | počet | - | - | - | 1 | - | 1 | |
8.iné | počet | - | 7 | 2 | 42 | 2 | 53 | |
Spolu | počet | 7 | 233 | 73 | 1171 | 39 | 1523 | |
Počet druhov výrobkov po dobe spotreby, DMT | počet | - | - | 2 | 299 | 103 | 404 | |
m.j. | - | - | 45,00 | 1904,87 | 172,43 | 2122 | ||
Sk | - | - | 912,00 | 61469,50 | 22164,00 | 84545,50 | ||
Právoplatné rozhodnutia - opatrenia uložené orgánmi úradnej kontroly |
- § 19, ods.1, písm. a) | počet | - | - | - | 2 | - | 2 |
- § 19, ods.1, písm. b) | počet | - | 1 | 1 | 11 | - | 13 | |
- § 19, ods.1, písm. c) | počet | - | - | - | - | - | - | |
- § 19, ods.1, písm. d) | počet | - | - | - | - | - | - | |
- § 19, ods.1, písm. e) | počet | - | 55 | 2 | 57 | 3 | 117 | |
- iné (čl.54, ods.1-4, nar. 882/2004) | počet | - | 10 | 4 | 23 | - | 8 | |
Spolu počet rozhodnutí | počet | - | 16 | 7 | 67 | 2 | 92 | |
Opatrenia na mieste | - § 19, ods.1, písm. a) | počet | 1 | 1 | 2 | 21 | - | 25 |
- § 19, ods.1, písm. b) | počet | - | 7 | 2 | 34 | 1 | 44 | |
- § 19, ods.1, písm. d) | počet | - | - | - | - | - | - | |
- osobitné predpisy | počet | - | 33 | 15 | 226 | 11 | 285 | |
Spolu počet opatrení na mieste | počet | 1 | 41 | 19 | 281 | 12 | 354 | |
Právoplatné rozhodnutia
- pokuty (152/95 §28) |
- nedostatky uvedené v § 28, ods.(1) | počet | - | 4 | 6 | 112 | 1 | 123 |
- nedostatky uvedené v § 28, ods.(2) | počet | - | - | - | 6 | - | 6 | |
- nedostatky uvedené v § 28, ods.(3) | počet | - | 3 | 1 | 33 | - | 37 | |
- nedostatky uvedené v § 28, ods.(4) | počet | - | - | - | - | - | - | |
- nedostatky uvedené v § 28, ods.(5) | počet | - | - | - | - | - | - | |
- iné | počet | - | - | - | - | - | - | |
Spolu počet rozhodnutí | počet | - | 7 | 7 | 133 | 1 | 148 | |
Sk | - | 75000,00 | 111000,00 | 1381000,00 | 5000,00 | 1572000,00 | ||
Opatrenia/zákazy
v rámci správneho konania |
- uzatvorenie podniku, jeho časti | počet | - | - | - | - | - | - |
- príkaz na stiahnutie | počet | - | - | 2 | 32 | - | 34 | |
m.j. | - | - | 45,00 | 229,79 | - | 275 | ||
Sk | - | - | 912,00 | 12975,10 | - | 13887,10 | ||
- zákaz umiestnenia na trh | počet | - | 1 | 896 | 239 | - | 1136 | |
m.j. | - | 5040,63 | 5559,87 | 4199,43 | - | 14800 | ||
Sk | - | 231868,98 | 287834,00 | 197472,00 | - | 717174,98 | ||
- zákaz používania prístrojov a zariadení | počet | - | - | - | 2 | - | 2 | |
- pozastavenie činnosti, uzatvorenie | počet | - | - | - | - | - | - | |
- dočasný zákaz umiestnenia na trh | počet | - | - | - | - | - | - | |
m.j. | - | - | - | - | - | - | ||
Sk | - | - | - | - | - | - | ||
- iné opatrenia | počet | - | 14 | - | 31 | - | 45 | |
Spolu | počet | - | 15 | 898 | 304 | - | 1217 | |
m.j. | - | 5040,63 | 5604,87 | 4429,22 | - | 15075 | ||
Sk | - | 231868,98 | 288746,00 | 210447,10 | - | 731062,08 | ||
Blokové pokuty (152/95 §29) | počet | - | 15 | 2 | 151 | 4 | 172 | |
Sk | - | 4900,00 | 1500,00 | 87800,00 | 1700,00 | 95900,00 | ||
Hodnotenie výrobkov na mieste | počet | 3 | 84 | 17 | 83 | 18 | 205 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | - | - | 21 | - | 21 | |
percento | % | - | - | - | 25,30 | - | 10,24 | |
Hodnotenie výrobkov v labor. | počet | 46 | 914 | 151 | 1075 | 37 | 2223 | |
z toho nevyhovujúce | počet | 1 | 52 | 5 | 45 | 2 | 105 | |
percento | % | 2,17 | 5,69 | 3,31 | 4,19 | 5,41 | 4,75 |
Vo všetkých organizáciách, ktoré vyrábajú
alebo predávajú potraviny, bolo do laboratórií na kontrolu kvality a
zdravotnej bezpečnosti odobratých 2 223 vzoriek. Z tohto počtu
nevyhovovalo platným právnym predpisom 105 vzoriek, čo predstavuje 4,72 %.
Z celkového množstva 105 nevyhovujúcich vzoriek analyzované vzorky
nevyhoveli v nasledovných znakoch:
Vyhodnotenie analyzovaných vzoriek v skúšobných laboratóriach za mesiac júl 2007 |
|
Celkový počet hodnotených vzoriek | 2223 |
Celkový počet nevyhovujúcich vzoriek | 105 |
Z toho | |
- senzorické znaky | 11 |
- označenie | 48 |
- fyzikálno-chemické znaky | 29 |
- GMO | 2 |
- mikrobiológia | 18 |
- aditívne látky | 1 |
- kontaminanty | 3 |
- reziduá pesticídov | 2 |
- reziduá veterinárnych liečiv | 1 |
V niektorých prípadoch vzorka nevyhovela vo viacerých
analyzovaných znakoch.
V rámci následných úradných kontrol ohľadne nevyhovujúcich vzoriek bolo
vystavených 15 zákazov umiestnenia na trh na množstvo 5 382 kg/l v
hodnote 235 896 Sk.
Najčastejšie hygienické nedostatky :
Obchodná sieť |
v predajni aj v sklade výskyt pavučín, v predajni nealko nápoje skladované priamo na zemi, v skladovacom priestore neprehľadne uložený tovar, nie sú vedené sanitačné záznamy, ani teploty o teplotách |
hygiena predaja, tovar v regáloch znečistený, pokrytý vrstvou prachu |
predaj zemiakov konzumných skorých 165 kg s mokrou hnilobou ( 50,82% hmotnostných hľúz napadnutých mokrou hnilobou), 100 % hľúz potečených , mokrých od vytekajúcej smradľavej šťavy, predajné pulty potečené šťavou z hľúz , šírenie sa nepríjemného zápachu po predajni |
predaj výrobkov po DS, nevyhovujúce označenie, nedostatok v kvalite výrobkov, nevyhovujúca hygiena predaja |
nevyhovujúca hygiena skladovania a predaja |
nevyhovujúca hygiena skladovania - potraviny priamo na podlahe |
regále a prepravky boli znečistené, v sklade bolo rozsypané krmivo pre psov, šampiňóny boli uskladnené pri teplote 10,5°C - výrobca deklaruje skladovať pri t = 0 - 6°C, nebola predložená evidencia teplôt, akciový tovar bol zabalený spôsobom, že nevyhovovalo označenie, neboli predložené zdravotné preukazy |
nedodržané teploty skladovania deklarované výrobcom, chýba evidencia teplôt, v sklade nie je vyznačené miesto na tovar iný než pôvodný účel, zatečený strop |
osobná hygiena - predavačka nemala pokrývku vlasovej časti hlavy a nepoužívala pri obsluhe rukavice, chýba evidencia teplôt a sanitačných prác, osvetlenie bez krytu |
vajíčka neoznačené v súlade s platnou legislatívou, nedodržané teploty deklarované výrobcom, chýba evidencia tepôt a sanitačných prác |
nedodržané teploty deklarované výrobcom |
chýba evidencia DDD, lietajúci hmyz v predajni |
neplnenie opatrení - nebalené mäsové výrobky neoznačené a nebol predložený doklad o pôvode, nedodržaná osobná hygiena, tovar priamo na podlahe |
väčšie množstvo lietajúceho hmyzu v predajni a v sklade, zemiaky s mokrou hnilobou |
chýbajúca dokumentácia (Rozhodnutie RUVZ), nedodržané teploty deklarované výrobcom, pečivo neoznačené v súlade s platnou legislatívou |
tovar uložený na zaprášených regáloch a priamo na podlahe |
zaprášené regále, steny a strop znečistení pavučinami, znečistené pomôcky na manipuláciu so sušenými plodmi |
manipulácia s nebalenými výrobkami bez ochranných pomôcok |
mliečne výrobky s odporúčanými podmienkami skladovania do 5 °C, skladované pri 11,2 °C |
šaláty a mliečne výrobky s odporúčanými podmienkami skladovania do 4 °C a do 5 °C, skladované pri 13,2 °C |
predaj tovaru po DS |
predaj nekvalitného ovocia a zeleniny-petržlen, paprika, mrkva, hrozno |
mlieč. výr. s doporučenými teplotami +2°C - +8°C predávané pri 11,2°C - 13,1°C |
mäkké mäsové výrobky s doporučenými teplotami 0°C - +4°C predávané a skladované pri 12°C |
pracovníčka v predajni nemá platné osvedčenie o odbornej spôsobilosti pre prácu v potravinárstve, dvere slúžiace na vstup pre zákazníkov nie sú zabezpečené proti vnikaniu škodcov a hmyzu |
mliečne výrobky s odporúčanými podmienkami skladovania do +5 °C, skladované pri 14 °C pri predaji a 7,5°C pri skladovaní , mäsové výrobky s odporúčanými podmienkami skladovania do +4 °C, skladované pri 9,7°C pri predaji a 6,2°C pri skladovaní, mrazená hydina s odporúčanými podmienkami skladovania -18 °C, skladovaná pri predaji -14,5°C |
nehygienický predaj nebalených pekátrenských výrobkov, v sklade skladovanie výrobkov priamo na podlahe, tovary vyžadujúce skladovanie v chlade boli skladované pri teplote skladu |
v predajni sú dvere počas predaja neustále otvorené, dochádza k vlietavaniu hmyzu (ôs), ktoré požierajú sladké plnky nebalených pekárskych výrobkov |
nevyhovujúca teplota skladovania mäkkých mäs. výrobkov + 16,5°C, má byť max. +4 °C |
vajcia odporúčané skladovať od 5 do 18°C skladované pri 28°C, nevyhovujúva hygiena predaja |
tovar po DS, porušený obal - 6 druhov |
2 druhy mäsových výrobkov senzoricky nevyhovujúce, živočíšne tuky s odporúčaným skladovaním do + 7 °C, skladované pri 12 °C |
7 druhov výrobkov po DS |
znečistený nárezový stroj, chýbala pokrývka hlavy, stroj na mletie mäsa na povrchu zkorodovaný |
chýbala pokrývka hlavy, manipulácia s mäsom bez ochranných pomôcok zbytky na nárezovom stroji |
výskyt špagátu v točenej saláme, nevhodné skladovanie mäsového výrobku pri teplote vonk. prostredia, nedostatky v označení |
predaj 13 druhov tovaru po uplynutí DS a DMT |
nedodržaná teplota skladovanie mliečnych výrobkov |
v miestnosti vyhradenej a označenej pre chlieb-pečivo naskladnený materiál MTZ (obaly, kartóny, reklamné regále), v tejto miestnosti nebol vyhradený priestor na tovar vyradený z trhu, v sklade znečistená podlaha, nedostatok v označení pri nebalených suchých plodoch |
nedostatok v označení, porušená zásada zlúčiteľnosti výrobkov, chýbajúce označenie alergénov, predaj 14 druhov tovaru po uplynutí dátumu spotreby |
predaj 10 druhov tovaru po dobe spotreby |
predaj 14 druhov tovaru po dobe spotreby, nedostatky v označovaní u 4 druhov potravín |
predaj 21 druhov tovaru po dobe spotreby |
predaj hlbokomrazených sliepok bez označenia v štátnom jazyku (PL) a bez sprievodných dokladov |
uchovávanie mliečnych výrobkov pri teplote +13ºC, odporúčaná teplota 0-6ºC |
chýba evidencia o vykonanom čistení a sanitácii, a ešvidencia CCP v súlade s vlastným plánom HACCP |
OPAKOVANE nehygienický spôsob predaja nebaleného pečiva, vplyvom tepla mäknutie čokolád (nameraná teplota o 10.30 hod. - 30°C), stiahnuté všetky výrobky, ktoré je nutné skladovať pri nižších teplotách |
predajňa nie je zaregistrovaná v zmysle Zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách |
Distribútori a dopravcovia |
chýbajúce meracie zariadenie na sledovanie skladovacích podmienok |
sklad je zamorený hlodavcami, hlboko mrazený tovar po uplynutí DS/DMT v osobitnej mrazničke nie je žiadnym spôsobom označený. Vypnutá chladnička, v ktorej je uložené krmivo pre psov je zaplesnutá. Stužené rastlinné tuky (Veto, Perla, Hera) sú skladované voľne na polici pri teplote 22,9 °C. V havnej miestnosti sú voľne porozmiestnované rôzne jedové nástrahy proti hlodavcom. Okná v sklade fľaškového tovaru, vajec a nepredajného tovaru sú porozbíjané a čiastočne založené kartónovými krabicami. Mraznička, v ktorej sú uložené hlbokomrazené hranolky je umiestnená v predsieni sociálnych zariadení. Postup založený na zásadách HACCP nie je vypracovaný na podmienky skladu |
nepredložené HACCP, zdravotné preukazy, odborná spôsobilosť, evidencie teplôt |
nepredložené zdravotné preukazy, odborná spôsobilosť a spôsobilosť motorového vozidla na prepravu mrazených potravín |
výpadok elektrickej energie. Na základe havárijného stavu bolo vyradeného 5 400 kg potravín v celkovej hodnote 267 000,- Sk |
nedostatky v skladovaní nápojov, skladované na priamom slnečnom žiarení a pri nevyhovujúcej teplote 31°C, teplota deklarovaná výrobcom 2 - 18° C a tiež skladované v nevhodných, neúčelových priestoroch |
nevyhovujúci výrobok v označení "Pomaranče" - nebola uvedená chemická konzervačná látka E 231 - začatie správneho konania o uložení opatrení |
nevyhovujúci výrobok "Jahody" pre reziduá prípravkov na ochranu rastlín - prekročený obsah fludioxonilu - začatie správneho konania o uložení opatrení |
v suchom sklade výskyt chrobákov, neúplný záznam o DDD činnosti, pach po spotení v šatniach - neúčinné vetranie a nečastá obmena prádla |
umiestňovanie na trh falšovaného výrobku |
nevyhovujúca hygiena skladovania, nepredložený súhlasný záväzný posudok k prevádzkovým priestorom |
Výroba a baliarne |
hygiena skladovania, v chladenom sklade znečistená podlaha, v mrazničkách silná námraza, v šiškárni chýbal kryt na svietidle, kryt na ventilátore, znečistená podlaha v knedlikárni |
osobná hygiena-chýbajúce pokrývky hlavy |
nevyhovujúca hygiena budov, porušená celistvosť podlahy, znečistené steny vo výrobných priestoroch |
výskyt pliesní na stenách, obité kachličky, olupujúci sa náter stropu, nedostatky v čistote STZ, dvere expedície poškodený náter |
chýba evidencia výmeny leja v šiškárni, nezabezpečené otvorené vchodové dvere proti vnikaniu hmyzu |
nezabezpečené otvorené okná so sieťkou proti vnikaniu hmyzu, chýbal kryt na osvetlovacom telese |
osobná hygiena - prstene na ruke, chýba teplomer a vlhkomer v sklade, chýba evidencia dezinsekcie, neporiadok v sklade |
nedodržiavaná osobná hygiena - pracovníci nemali pokrývku vlasovej casti hlavy, suroviny uložené priamo na podlahe, spoločné skladovanie nezlučiteľného tovaru, jed na hlodavce vysypaný z tácky v sklade, nevedená evidencia teplôt mrazených výrobkov a evidencia sanitačných prác |
v sklade múky uložená miešačka na maltu a stavebný materiál spolu s múkou, sklad múky a predajňa neoddelené od ostatných častí prevádzky, nedoplnená dokumentácia ZSVP |
zvýšený výskyt lietajúceho hmyzu, nedodržanie skladovacích podmienok v mraz. zariadení, nefunkčný teplomer v chladničke surovín |
silne znečistený pracovný odev, chýba prikrývka vlasov |
nesplnenie opatrení uložených v rozhodnutí o záväznom pokyne |
pracovníci rozrábky mali znečistené pracovné odevy, nedostatočne očistený stroj na balenie porciovanej hydiny |
poškodená dlažba v rozrábkovej miestnosti, nefunkčný sterilizátor |
niektoré druhy zložiek uskladnené priamo na podlahe, strop vo výrobni sa olupuje,dvere z výrobne do vonkajšieho prostredia nie sú v spodnej časti zabezpečené proti vnikaniu hlodavcov. |
hrubé znečistenie stroja na mletie strúhanky, zistený výskyt hmyzu, používanie jednorázových vriec po použitej múke, surovina na strúhanku sa skladuje na hrubo znečistenej peci, |
neoznámená započatá činnosť pekárne orgánu potravinového dozoru |
znečistené plechy na pečenie a vozíky, opotrebovaný hrdzavý kryt odsávača nad pecou na pečenie |
znečistené ošatky na pečenie chleba |
Podania spotrebiteľov
Okrem plánovanej kontrolnej činnosti, riešili inšpektori pri úradnej
kontrole potravín aj podnety a sťažnosti - podania spotrebiteľov. V júli
2007 bolo podaných celkom 142 podaní, ktoré poukazovali na predaj
kvalitatívne narušených výrobkov, alebo predaj výrobkov po dobe spotreby
a nevyhovujúcu hygienu predaja.
Z celkového počtu 142 prijatých podaní, bolo 49 opodstatnených, 51
neopodstatnených a u 42 nebolo možné dokázať opodstatnenosť v čase
výkonu úradnej kontroly, resp. podania boli postúpené na iné orgány
úradnej kontroly.
PODANIA: prehľad za mesiac júl 2007
KVPS |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Bratislava | 25 | 6 | 10 | 9 |
Trnava | 11 | 4 | 4 | 3 |
Nitra | 12 | 4 | 6 | 2 |
Trenčín | 18 | 7 | 8 | 3 |
Žilina | 19 | 4 | 9 | 6 |
B. Bystrica | 23 | 16 | - | 7 |
Prešov | 5 | 1 | 3 | 1 |
Košice | 29 | 7 | 11 | 11 |
Spolu ŠVPS SR | 142 | 49 | 51 | 42 |
Opodstatnené sťažnosti boli podané na tieto výrobky a nedostatky (uvedené sú len niektoré):
Zameranie | Komentár zistení |
pšeničná múka hladká, krupičná konzistencia | výrobok sa na prevádzke nachádzal, počas kontroly bola zistená prítomnosť molí aj krupičkovitá konzistencia, výrobok bol stiahnutý z obehu |
senzorické posúdenie mäsových výrobkov | nález cudzieho predmetu v "zámockých párkoch" |
predaj akciového tovaru, 1+1 po dátume spotreby | akciový tovar 1+1 zabalený spôsobom, že na jednom výrobku je údaj dátumu spotreby prekrytý druhým výrobkom |
predaj po dátume spotreby | predaj 6 druhov tovaru po dobe spotreby |
kvalita zemiakov | výskyt mokrej hniloby |
kvalita predávaného mäsa | organoleptické zmeny predávaného mäsa |
predaj nekvalitného ovocia - broskyne | broskyne umiestňované na trh (20 % hniloba, pleseň) |
nekvalitný predaj ovocia a zeleniny | v čase kontroly predávaný tovar nevyhovujúcej kvality (petržlen, paprika, mrkva, hrozno) |
hygiena predaja mäsa | v čase úradnej kontroly boli zistené nedostatky v hygiene predaja - na úseku - predaj mäsa |
kvalita mäsových výrobkov | v čase úradnej kontroly boli na mieste hodnotené 2 druhy mäs. výrobkov, ktoré boli nevyhovujúce |
predaj jogurtov po DS | v čase úradnej kontroly boli zistené jogurty po DS |
hygiena predaja, osobná hygiena | slepačie vajcia s odporúčanými teplotami skladovania do 18 °C, skladované pri teplote + 22,3°C, rožky v debničkách skladované priamo na podlahe, manipulácia s nezabalenými mäsovými výrobkami, predaj po dátume spotreby, pracovníčka nemala prikrývku na hlave |
predaj nekvalitného ovocia - marhule | marhule plesnivé, červivé |
predaj poplesnutej slaniny | gazdovská údená slanina zaplesnutá na povrchu |
predaj mliečnych výrobkov po DS | umiestňovanie na trh mliečnych výrobkov po DS (5 druhov) |
hygiena predaja | nedodržanie teplotných režimy, porušená hygiena predaja a skladovania |
nehygienický spôsob výroby, hlodavce, mačky a psy v prevádzke | výskyt hlodavcov, mačiek, psov nezistený, zistené nedostatky: poškodený ochranný náter stien a stropov v celej prevádzke, poškodené rohy stien, netesnosť dverí v spodnej časti do vonkajšieho prostredia- možnosť vniku hlodavcov do prevádzky, odkrytá šachta od manipulačného kohútika na vodu, chýbala sieťka proti vniknutiu hmyzu na ventilačnom otvore vo výrobnom priestore - vo výrobe sa nachádzali muchy |
dodržiavanie teplotných režimov , skladovanie nezlúčiteľných druhov, kontrola výskytu škodcov | teploty v sklade dodržané, pri rozvoze mliečnych výrobkov teploty nevyhovujúce, potraviny skladované spolu s krmivami pre zvieratá, prítomnosť trusu hlodavcov zistená (prevedená deratizácia pred kontrolou) |
dodržiavanie teplotných režimov | v čase kontoroly zistená v predajni teplota + 33,6 °C, vyradené z predaj pre senz. zmeny 23 druhov predávaného tovaru (24,1kg za 7048 Sk) |
predaj nekvalitnéhoovocia a zeleniny | v čase kontroly zistený predaj 6 druhov ovocia a zeleniny zmyslovo zmenené v množstve 3,596 kg v hodnote 145,20Sk |
predaj zmyslovo zmenených Spišských párkov zapáchali, slizké | v čase kontroly zistený predaj zmyslovo zmenených Spišských párkov 1,855 kg v hodnote 239,2 kg |
zmyslovo zmenená Zámocká hydinová šunka výberová vysoký obsah vody | v čase kontroly odobratá vzorka, laboratórnym vyšetrením potvrdená sťažnosť, navyše prítomná kosť 4,5 cm hrubá 3,5 mm |
zmyslovo zmenená Údená krkovička bez kosti PIKOK zapácha, kyslá vôňa | v čase kontroly inšpekormi otvorené balenie zapáchalo, toto balenie a ešte jedno originál zatvorené bolo poslané na laboratórne vyšetrenie čo bolo potvrdené aj z laboratória |
Predaj po DS | zistený predaj 15 druhov po DS a DMT |
Teploty skladovania | nedodržané teploty skladovania v predajni |
hygiena predaja | predaj tovaru po uplynutí DS, bez označenia DS na obale výrobku, bez akéhokoľvek označenia, znečistená podlaha a stena v predajni, v sklade chýba sieťka na okne proti prieniku škodcov, spoločné skladovanie potravín s predmetmi nesúvisiacimi s predajom potravín |
predaj nekvalitného výrobku - čokolády | senzorickým hodnotením na mieste potvrdená prítomnosť škodcov vo výrobku Študentská pečať biela čokoláda a Študentská pečať mliečna čokoláda |
syr Encián po dobe spotreby | zistený predaj dvoch druhov syru Encián, na 3 ks bol nečitateľný dátum spotreby resp. chýbal, z predaja vyradené 3 ks t.j. 0,450 kg v hodnote 119,70 Sk |
kvalita mäsových výrobkov | senzorické zmeny hodnotených MV zistené |
cudzí predmet vo výrobku | v čase výkonu úradnej kontroly nebol výskyt cudzieho predmetu zistený, predajca potvrdil výskyt v predchádzajúcej zásielke a nepredané množstvo 16 kg vrátil dodáveteľovi. |
predaj zamrznutých párkov, skazených vajec, plesnivých jogurtov a predaj po uplynutí DS,DMT | 8 druhov potravín po uplynutí DS,DMT, nedostatok v osobnej hygiene pracovníčky - chýbala pokrývka hlavy, čerstvé vajcia v čase kontroly neboli v ponuke, predaj zamrznutých párkov a plesnivých jogurtov nebol zistený |
predaj tovaru po uplynutí DS,DMT | 13 druhov potravín po uplynutí DS, DMT |
teplotné režimy pri predaji | predaj vajec pri teplote +18,5 C, nevedená evidencia teplôt pri predaji vajec |
predaj mäsových výrobkov po DS | návštevníkom predajnej akcie sa rozdávali mäsové výrobky po uplynutí dátumu spotreby |
predaj po DMT,prelepovanie DMT, nedostatky v označení | predaj tovaru DMT, prelepovanie dátumov,tovar bez označenia |
predaj plesnivých citrónov | plesnivé citróny boli v ponuke |
predaj šunkovej salámy,po konzumácií ťažkosti | lab.analýza potvrdila nevyhovujúce senzorické zmeny |
predaj mäsových výrobkov so senzorickými zmenami | lab.analýza potvrdila nevyhovujúce senzorické zmeny |
predaj tovaru po DMT | zistený predaj tovaru po DMT |
predaj bryndze po DS | v čase kontroly sa predmet podania potvrdil |
predaj po DS | predaj 21 druhov potravín po dobe spotreby |
zdravotná bezpečnosť | šetrenie na podnet spotrebiteľa - zakúpený MV "Čingovská saláma", vákuovo balená 400 g", po rozkrojení ktorého bol zistený kovový predmet, pri kontrole zistené 2 ks - stiahnuté z obehu, určené k likvidácii |
predaj a skladovanie potravín pri nadmerne vysokých teplotách v predajni | v sklade nie je prirodzená ani nútená výmena vzduchu, nedodržanie doporučených teplôt skladovania u vajec, masla a rastlinných tukov pri 21,6°C, , nedodržanie doporučených teplôt skladovania u čokolád, čokoládových cukroviniek a bonbonier, pokazená klimatizačná jednotka v predajni 30,8°C, predaj 8 druhov roztopených čokolád a čokoládových cukroviniek |
predaj zmyslovo zmenených rýb "údený sleď" - zápach | pri zmyslovom posúdení na mieste bolo zistené, že všetky predávané kusy "údený sleď" vykazovali zmyslové zmeny - zápach, osliznutie, známky rozkladu |
PODANIA: prehľad podľa komodít za mesiac júl 2007
Komodita |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Mäso, Mäsové výrobky | 31 | 14 | 10 | 7 |
Mliečne výrobky | 23 | 6 | 6 | 11 |
Hydina | 8 | 1 | 4 | 3 |
Vajcia | 3 | 1 | 1 | 1 |
Ryby, kôrovce | 5 | 1 | 2 | 2 |
Cukrovinky, cukor | 5 | 3 | 2 | - |
Ovocie, zelenina | 14 | 5 | 6 | 3 |
Zemiaky | 3 | 1 | 2 | - |
Pekárenské výrobky | 14 | 1 | 6 | 7 |
Obilniny, výr. z nich | 1 | - | 1 | - |
Mlynské výrobky | 1 | - | 1 | - |
Pochutiny | 2 | - | 2 | - |
Tuky, oleje | 1 | - | 1 | - |
Trvanlivé pečivo | 2 | - | - | 2 |
Lieh | 1 | - | 1 | - |
Dátum spotreby, hygiena | 9 | 4 | 3 | 2 |
Iné | 19 | 12 | 3 | 4 |
Spolu ŠVPS SR | 142 | 49 | 51 | 42 |
Okrem vyššie uvedených činností boli úradné kontroly zamerané aj na kontrolu potravín rastlinného pôvodu dovážaných z tretích krajín. Celkovo bolo vykonaných 230 importných úradných kontrol. Osobitne sa pozornosť venuje výrobkom v dôsledku možnej kontaminácie aflatoxínmi. Prehľad importných úradných kontrol vykonaných v zmysle Rozhodnutia komisie z 12. júla 2006 (2006/504/ES) je uvedený