Predaj malého množstva prvotných a spracovaných produktov rastlinného pôvodu
aktualizované dňa 6.6.2022
A) predaj malého množstva prvotných produktov
- Pri dodávaní malého množstva prvotných produktov ich výrobcom musí byť zachovaná ich bezpečnosť, kvalita a výživová hodnota.
- Za malé množstvo prvotného produktu možno považovať množstvo, ktoré dodáva výrobca počas sezóny priamo dodáva do predajní potravín alebo na trhové miesta na území Slovenskej republiky, ak ide o :
- zrno obilnín, z každého druhu, množstvo do 500 kg,
- zrno pohánky, ciroku, prosa a kultúrnych druhov láskavca, množstvo do 500 kg,
- suché strukoviny, množstvo do 500 kg,
- olejniny, napríklad semená maku, slnečnice, tekvice a ľanu, množstvo do 500 kg,
- konzumné zemiaky, množstvo do 2000 kg,
- hlúbovú zeleninu, množstvo do 2000 kg,
- plodovú zeleninu, z každého druhu množstvo do 500 kg,
- koreňovú zeleninu, z každého druhu množstvo do 500 kg,
- cibuľovú zeleninu, množstvo do 200 kg,
- strukovú zeleninu, množstvo do 300 kg,
- listovú zeleninu, množstvo do 150 kg,
- jadrové ovocie, množstvo do 2000 kg,
- kôstkové ovocie, množstvo do 1000 kg,
- bobuľové ovocie, vrátane stolového alebo muštového hrozna na priamy konzum, množstvo do 250 kg,
- škrupinové ovocie nelúpané, množstvo do 700 kg,
- byliny, množstvo do 50 kg,
- pestované huby, množstvo do 50 kg. Výrobca malého množstva potravín vedie evidenciu o:
- druhu a množstve vyrobeného malého množstva potravín,
- druhu a množstve dodávaného malého množstva potravín,
- mieste predajcu s uvedením jeho presnej adresy.
B) predaj/dodávanie malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu konečnému spotrebiteľovi alebo miestnej maloobchodnej prevádzkarni
- Malým množstvom spracovaných produktov rastlinného pôvodu je množstvo, ktoré
prvovýrobca vyrába vo svojom súkromnom hospodárstve a priamo predáva konečnému
spotrebiteľovi alebo dodáva miestnej maloobchodnej prevádzkarni, ktorá priamo zásobuje
konečného spotrebiteľa, ak ide ročne o
- spracované ovocie do 1250 kg hmotnosti suroviny, najmä lekvár, džem, kompót
- spracovanú zeleninu do 1250 kg hmotnosti suroviny, najmä nakladanú zeleninu, sterilizovanú zeleninu,
- kvasenú kapustu) do500 kg hmotnosti suroviny,
- pestované konzervované huby do 50 kg hmotnosti suroviny,
- pestované sušené huby do 50 kg hmotnosti suroviny,
- sirupy, ovocné šťavy a zeleninové šťavy do 1250 kg hmotnosti suroviny,
- sušené kuchynské byliny do 50 kg hmotnosti suroviny,
- spracované produkty z obilia a zemiakov do 400 kg hmotnosti suroviny, najmä lokše, pagáče, cestoviny,
- pochutiny na báze spracovaného ovocia a zeleniny do 100 kg hmotnosti hotového výrobku, najmä sušené ochutené semená olejnín, ovocné čaje a ovocné octy do 200l.
- Výrobcom malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu je ten, kto spracúva produkty z vlastnej pestovateľskej činnosti, vyrába z nich produkty uvedené v odseku 1 a je na tento účel zaregistrovaný na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.
- Výrobca malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu je povinný používať len také suroviny, ktoré zodpovedajú požiadavkám bezpečnosti potravín
- Výrobca malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu
- zodpovedá za bezpečnosť a kvalitu spracovaných produktov,
- musí byť zdravotne spôsobilý; zdravotnú spôsobilosť preukazuje potvrdením lekára o zdravotnej spôsobilosti,
- vedie evidenciu o dátume, druhu, množstve, zložení a teplote skladovania vyrobených
produktoch rastlinného pôvodu, a to:
- celkového množstva
- priamo predaných produktov konečnému spotrebiteľovi alebo na miestnom trhovisku,
- produktov dodaných do miestnych maloobchodných prevádzkarní vrátane názvov a adries týchto prevádzkarní,
- je povinný označiť svoje predajné miesto menom a priezviskom, adresou a registračným číslom,
- je povinný produkty označiť údajmi o názve produktu a jeho cene, menom a priezviskom výrobcu, registračným číslom a rokom výroby produktu; na požiadanie podáva ústnu informáciu o ostatných údajoch.
Viac informácii v Nariadení vlády SR č. 100/2016, ktorým sa mení a dopĺňa Nariadenie vlády SR č. 360/2011 Z.z.. Nariadenie vlády SR č. 360/2011, ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarňam.