Nevyhovujúci výrobok Figy s vysokým obsahom vlákniny, Lot: 090084336-11-562
Na základe sťažnosti zákazníka vykonala RVPS Žilina odber vzorky u prevádzkovateľa BILLA s.r.o, filiálka 332, Hlavná 1363, Bytča. Bola odobratá vzorka – Figy s vysokým obsahom vlákniny.
Výrobok
- Figy sušené á 200g,
- DMT: 30.08.2024,
- Lot: 090084336-11-562 na senzorické posúdenie.
- Krajina pôvodu suroviny je Turecko.
- Ďalšie spracovanie bolo v spoločnosti FRUTREE s.r.o., Priemyselná 2, Hlohovec.
Zistenie
Vzorka bola nevhodná na ľudskú spotrebu z dôvodu senzorického nálezu – konzistencia fíg bola tmavohnedej farby – tuhá, vôňa a chuť fíg tmavohnedej farby – výrazne cudzia, kvasničná, horká a zvieravá.
Tým bol porušený článok 14 ods.1 a ods. 2 písm. b) Nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 178/2022 z 28. januára 2002.
Prevádzkovateľovi bol nariadené opatrenia - zákaz umiestňovať na trh nevyhovujúci výrobok a zabezpečiť jeho stiahnutie z predaja.
Nevyhovujúci výrobok Kuracie prsia chladené, DS: 02.12.2023
RVPS Rimavská Sobota vykonala úradnú kontrolu potravín u prevádzkovateľa Tauris a.s., Potravinárska 6, 979 01 Rimavská Sobota, kde na základe cielenej kontroly (23/417) odobrala vzorku suroviny - Kuracie prsia chladené.
Výrobok
- Kuracie prsia chladené,
- DS: 02.12.2023,
- EAN: RW – 10471/23/PROD na mikrobiologické kritéria.
- Krajina pôvodu suroviny je Poľsko.
Zistenie
Dodaná vzorka nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 Európskeho parlamentu a Rady o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Ú.v. EÚ L 338) v znení neskorších predpisov, Kapitola 1. Kritéria bezpečnosti potravín – 1.28: vo vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií Salmonella Enteritidis.
Predmetná surovina - Kuracie prsia chladené bola spracovaná do tepelne opracovaných mäsových výrobkov. Výrobky sú pozastavené na expedovanie a boli pozastavené dodávky ďalšej suroviny od dodávateľa z Poľska. U všetkých zapracovaných výrobkoch so závadnou surovinou a ďalších náhodne vybratých výrobkoch boli odobraté vzorky, ktoré boli následne zaslané na mikrobiologické vyšetrenie do príslušného laboratória.