Vyhodnotenie kvality burčiakov za rok 2010
Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala v septembri kontrolu
burčiakov so zameraním sa na kvalitu a prípadné falšovanie predávaných
burčiakov. Inšpektori odobrali od predajcov 10 vzoriek burčiakov, ktoré boli
analyzované v Colnom laboratóriu Bratislava metódou „nukleárnej magnetickej
rezonancie - SNIF NMR“. Touto metódou bol zisťovaný pôvod základnej suroviny,
či bol použitý hroznový mušt alebo mušt z iného ovocia a stanovovalo sa
množstvo pridaného repného cukru v zmysle požiadaviek vinárskej legislatívy.
V zmysle zákona NR SR č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve
§12 Burčiak
1. Ako „burčiak“ možno označiť
len kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a
spracovaného na území Slovenskej republiky.
2. Burčiak možno
ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra
kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený.
3.
Počas kvasenia burčiaka možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do
kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi.
4. Označenie
„burčiak“ a údaj o výrobcovi je ten, kto predáva, povinný uviesť
viditeľne na výveske v mieste predaja burčiaka.
V mesiaci september bolo odobratých u predajcov 10 vzoriek
burčiakov, ktorých predaj sa uskutočňoval hlavne pri cestách v Grinave a
Veľkom Bieli. Odber bol taktiež vykonaný v predajni sudových vín v
Bratislave, Piešťanoch a v reštaurácii v Senci.
Z uvedeného množstva odobratých vzoriek burčiaku boli štyri vzorky
vyhovujúce a šesť nevyhovujúcich. Vyhovujúce burčiaky boli odoberané vo
Veľkom Bieli (3 vzorky) a v Senci ( 1 vzorka - reštaurácia).
Nevyhovujúce 3 vzorky s prídavkom repného cukru 9,6 kg; 16,8 kg; 19,5 kg/100 l muštu pochádzali z prícestného predaja na Myslenickej ulici v Pezinku miestna časť Grinava. Jedna vzorka pochádzala z Veľkého Bielu s prídavkom repného cukru 12 kg/100 l muštu taktiež z prícestného predaja, jedna vzorka v predajni sudového vína Bratislava Rača s prídavkom repného cukru 11kg/100 l muštu a jedna vzorka v predajni sudového vína v Piešťanoch s prídavkom repného cukru o 14,3 kg/100 l muštu.
Nesprávne, prípadne neúplné označenie ( chýbal údaj o výrobcovi)
predávaného burčiaku inšpektori zistili v ôsmich prípadoch. Zistené
nedostatky v označovaní pri predaji burčiakov boli riešené uloženými
opatreniami na mieste. Voči predajcom, u ktorých boli zistené
nevyhovujúce vzorky sa začne správne konanie.
Vyhodnotenie výsledkov v tomto roku bolo podstatne lepšie v porovnaní
s predošlými rokmi. V roku 2008 bolo odobratých 13 vzoriek burčiakov, z
čoho len jedna vzorka bola vyhovujúca. V roku 2009 nebol vyhovujúci
žiaden burčiak.