Úvodná stránka
SLOVAKENGLISH

Potravinový kódex - Druhá časť 8. hlava - Príloha č.3 Vedenie záznamov o realizácii plánu systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín

aktualizované dňa 11.6.2021


Navrhnutý a schválený plán realizácie systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín je v každej organizácií registrovaný ako úradný dokument. Obsahuje aj operatívne záznamy o jeho aplikácii, záznamy o odchýlkach, realizácii nápravných opatrení a iné.

     Všeobecne používané záznamy majú takýto rozsah:

     1. Plán systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín obsahuje najmä
  1. zoznam členov pracovnej skupiny s označením ich zodpovednosti,
  2. popis výrobku a rozsah jeho použitia,
  3. grafické znázornenie pre každý výrobný proces s vyznačením kritických kontrolných bodov,
  4. definovanie potencionálnych nebezpečí spojených s jednotlivými kritickými kontrolnými bodmi,
  5. kritické limity,
  6. komplexný systém sledovania kritických limitov,
  7. popis nápravných opatrení,
  8. spôsoby overovania účinnosti systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín.
     2. Záznamy potrebné pre realizáciu plánu obsahujú najmä
  1. suroviny vrátane potravinárskych prídavných látok, a to
    1. osvedčenie o kvalite dodávky, že táto spĺňa požiadavky výrobcu,
    2. záznamy vstupnej kontroly,
    3. záznamy o podmienkach skladovania,
    4. záznamy o dobe skladovania.

     
  2. záznamy vzťahujúce sa na zdravotnú neškodnosť výrobku v tom
    1. vhodné údaje a záznam o podmienkach udržiavania zdravotnej neškodnosti výrobku,
    2. potrebné údaje a záznamy stanovujúce dobu najneskoršej spotreby výrobku, o jej kontrole, ak skladovacie podmienky môžu ohroziť bezpečnosť výrobku,
    3. dokumentáciu o tom, že výrobné postupy sú vhodné pre výrobu zdravotne neškodného výrobku.

     
  3. záznamy o výrobe
    1. pracovný postup, popis prác,
    2. záznamy zo sledovania všetkých kritických kontrolných bodov,
    3. záznamy overujúce vhodnosť procesu,
    4. záznamy o odchýlkach a realizácii nápravných opatrení.

     
  4. balenie
    1. záznamy o splnení špecifikácie obalových materiálov,
    2. záznamy potvrdzujúce splnenie špecifikácie plnenia a uzatvárania.

     
  5. skladovanie
    1. záznamy o skladovacích teplotách,
    2. záznamy, že výrobok bol expedovaný správne,
    3. záznamy o odchýlkach a realizácii nápravných opatrení.

     
  6. Záznamy o uvedení dokumentu do platnosti
    1. záznamy o akýchkoľvek zmenách v projekte v dôsledku revízií,
    2. záznamy o technologických, technických a normatívnych zmenách.

     
  7. záznamy o dokumentácii zvyšovania kvalifikácie pracovníkov, o školeniach a kurzoch.