Najčastejšie nedostatky zistené pri výkone úradnej kontroly vína
v zmysle zákona č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve v
maloobchodných prevádzkach a pri dovoze k 31.10.2010:
1./Obchodná sieť
1.1./Predajne sudových vín:
-
Nadobúdacie doklady v čase kontroly vo väčšine nie sú k dispozícii, čím sa predávané sudové víno stáva vínom neznámeho pôvodu
-
Sprievodné doklady ( faktúry alebo dodacie listy ) neobsahujú všetky náležitosti – povinné údaje v zmysle vinárskej legislatívy, ako: základné členenie vína, údaje o výrobnej dávke, údaje o obsahu alkoholu v obj. %, dodávateľ sudového vína, údaj o proveniencii
-
Nádoby, v ktorých sa sudové víno preváža, skladuje a predáva nie sú označené názvom vína prípadne základným členením, údajom o výrobnej dávke, alkohole, dodávateľovi a proveniencii
-
Chýba evidencia o hygiene a sanitácii predajne a hlavne o čistení skladovacích nádob, rozvodných hadíc a výčapného zariadenia, nízka
hygienicko – sanitačná úroveň skladových priestorov -
Na vývesných tabuliach pre zákazníkov na mieste predaja chýba údaj o základnom členení vína, alebo uvedený názov je zavádzajúci, chýba informácia o obsahu alk. v % obj. a výrobnej dávke L
-
Najčastejšie nedostatky u odobratých vzoriek zistené v akreditovaných laboratóriách ŠVPÚ: oxidácia, prekročenie obsahu prchavých kyselín, deklarovaný obsah alkoholu alebo cukru mimo limit
1.2./Predaj fľašových vín v maloobchodných jednotkách, supermarketoch, veľkoobchodných skladoch, vinotékach:
-
Nevyhovujúce označovanie: chýba kategória výrobku, siričitany, proveniencia, resp. všetky povinné údaje v štátnom jazyku
-
Nevyhovujúce senzorické hodnotenie na mieste: zákal, usadeniny, zmena farby
-
Najčastejšie nedostatky u odobratých vzoriek zistené v akreditovaných laboratóriách ŠVPÚ: zákal, hrubé usadeniny, chuť a vôňa nečistá, nevínová, po oxidácii, prekročenie obsahu prchavých kyselín, deklarovaný obsah alkoholu alebo cukru mimo limit, označovanie
Závažné a opakované porušenie kvality predávaných fľašových vín /najmä balenie PET/ bolo riešené niekoľkými vysokými pokutami v správnom konaní, menšie nedostatky sú podľa závažnosti riešené formou opatrení uložených na mieste, listom ŠVPS na centrálu firmy, resp. dohovorom so zodpovedným pracovníkom o odstránení zistených nedostatkov.
1.3./Vinárski inšpektori v zmysle nových kompetencií
príslušného ustanovenia § 37 ods.4 zákona č. 313/2009 Z.z. o
vinohradníctve a vinárstve postupne začínajú vykonávať tiež úradné
kontroly v prevádzkach reštauračného typu, pohostinstvách,
reštauráciách, hoteloch atď., kde prebieha tvorba databázy prevádzok.
Doteraz zisťované nedostatky korešpondujú so skúsenosťami z ostatných
prevádzok.
2./Dovoz vína
2.1./Distribúcia v rámci EU v zmysle zákona č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve, § 29 ods. 7 a 8:
-
ods. 7) Fyzické osoby alebo právnické osoby, ktoré uskutočňujú prepravu vinárskych produktov z členského štátu alebo do členského štátu, sú povinné viesť o tom vstupnú evidenciu a výstupnú evidenciu a oznámiť colnému úradu a štátnej veterinárnej a potravinovej správe každú uskutočnenú prepravu fotokópiou sprievodného dokladu do siedmich dní odo dňa uskutočnenia prepravy
-
ods.8) Dovozca zašle štátnej veterinárnej a potravinovej správe fotokópiu dokumentu najneskôr do siedmich dní od uskutočnenia dovozu
Fyzické osoby alebo právnické osoby, ktoré uskutočňujú prepravu – dovoz vinárskych produktov z členského štátu zatiaľ len sporadicky zasielajú hlásenia na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR ako vecne príslušný orgán štátnej správy v zmysle platnej národnej legislatívy. Nakoľko ide o rozšírené kompetencie nového znenia zákona, doteraz sa tieto jeho porušenia riešili len formou opatrení uložených na mieste, ale do budúcnosti sa kontrolované subjekty vystavujú riziku vysokých sankcií uložených v správnom konaní .
2.2./ Dovoz vína z 3. krajín, § 37 ods. 4, písm. a):
-
ŠVPS vykonáva kontrolu kvality, zdravotnej neškodnosti, označovania, balenia a vysledovateľnosti vína dovezeného v spotrebiteľskom balení z tretích krajín.
V prípade dovozu fľašového vína z Gruzínska, Moldavska a pod. je pracovníkmi
pobočky Colného úradu miestne príslušný inšpektor informovaný telefonicky a
mailom hlásením o dovoze. Inšpektor je povinný do 48 hodín uskutočniť v
mieste vyskladnenia úradnú kontrolu dovezeného vína pred prepustením do
voľného obehu v súčinnosti s pracovníkom PCÚ. Z výsledkov kontroly je
vypracovaný Záznam, podľa úvahy sú odobraté vzorky do laboratórií ŠVPÚ.
Najčastejším nedostatkom je nevyhovujúce označenie týchto vín povinnými
údajmi v štátnom jazyku, chýbajúca dokumentácia, nedostatky v kvalite sú v
menšom rozsahu.