Cielené vianočné previerky v roku 2007
V období od 5.11.07 do 14.12.2007 vykonali inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ cielené previerky, ktoré boli zamerané na potraviny, ktoré sa tradične konzumujú v období Vianoc.
Potraviny živočíšneho pôvodu
143 veterinárnych inšpektorov regionálnych veterinárnych a
potravinových správ skontrolovalo spolu 1775 predajní, v ktorých vykonali
1924 kontrol. Nedostatky boli zistené v 299 predajniach. Ďalej bolo
skontrolovaných 202 schválených a povolených prevádzkarní a 108 miest
určenia, ktoré zahŕňali kontroly produktov živočíšneho pôvodu dodávaných z
iných členských štátov.
Pri kontrole mäsa na mieste sa zistilo 88 nedostatkov. Z toho
v 65 prípadoch išlo o nedostatky v hygiene predaja, a uskladnenia
(skladovanie nezlúčiteľných tovarov, osobná hygiena, námrazy a čistota
chladničiek) a v deviatich prípadoch bola preukázaná neúplná dokumentácia.
Dátum spotreby bol prekročený v 11 prípadoch, nevyhovujúca teplota
skladovania bola nameraná v 4 prípadoch. Celkovo bolo uložených 19 pokút vo
výške 28000.- Sk a 19x bolo začaté správne konanie. Na trh sa zakázalo
umiestniť 117,84 kg mäsa v celkovej hodnote 8434,80.-Sk. Na mieste bolo
ihneď odstránených 37 menších nedostatkov.
Pri kontrole predaja mäsových výrobkov bolo zistených spolu
249 nedostatkov, najviac (200) pri hygiene predaja, osobnej hygiene,
skladovaní a uplynutí dátumu spotreby, alebo dátumu minimálnej trvanlivosti,
32x boli nájdené nedostatky v teplotných režimoch a 16x v dodacích listoch a
evidencii. Za zistené nedostatky bolo uložených 66 opatrení v správnom
konaní a 127 menších nedostatkov bolo odstránených počas kontroly. Uložených
bolo 85 pokút v celkovej hodnote 67100.- Sk. Na trh sa zakázalo umiestniť
158,65 kg výrobkov v celkovej hodnote 21653,10.-Sk.
Pri kontrole predaja mlieka a mliečnych výrobkov bolo
zistených spolu 122 nedostatkov, z toho 44x v dátume spotreby a v dátume
minimálnej trvanlivosti, 23x v označovaní a dokumentácii a 36x v hygiene
predaja. Teplota skladovania nevyhovovala v 19 prípadoch. Za zistené
nedostatky bolo uložených 40 opatrení v správnom konaní, bol vydaný zákaz
uvádzania na trh 160,10 kg výrobkov v celkovej hodnote 27669,50.- Sk, bolo
uložených 24 pokút v hodnote 38800.-Sk. Zistilo sa 17 menších nedostatkov,
ktoré boli odstránené počas kontroly.
Pri kontrole predaja rýb a produktov rybolovu bolo zistených
33 nedostatkov. Najviac (27) bolo nájdených v hygiene uskladňovania a
predaja, pri hmotnosti mäsovej zložky, pri glazovaní a pri označovaní.
Teplota skladovania nevyhovovala v 3 prípadoch. Za tieto nedostatky bolo
uložených 7 pokút v celkovej hodnote 14500.- Sk, v 13 prípadoch sa začalo
správne konanie a v 23 prípadoch sa menšie nedostatky odstránili vydanými
opatreniami priamo na mieste. Bol vydaný zákaz uvádzania na trh 171,13 kg
rýb a produktov rybolovu v celkovej hodnote 28847,50.- Sk.
Celkovo bolo odobratých na laboratórne vyšetrenie 502
vzoriek, nevyhovelo 17 vzoriek, a to: mliečne výrobky 2x - prítomnosť
cudzích tukov v masle, nedodržanie obsahu tuku v sušine v tvarohu; mäsové
výrobky 7x – nedostatky v označovaní 2x, prekročenie prípustného množstva
NaCl 1x, nedodržanie fyzikálno-chemických ukazovateľov 1x, prítomnosť
nepovoleného farbiva 3x; produkty rybolovu 8x – nedostatky v označovaní 1x,
nedostatky v zmyslových vlastnostiach 1x, nedodržanie netto hmotnosti
zmrazených glazúrovaných rýb -6x, prekročenie požiadaviek na benzoapyrén 1x.
Potraviny rastlinného pôvodu
Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ
spolu vykonali 1 205 kontrol v 1 205 prevádzkach. Inšpektori zisťovali
nedostatky priamo v predajniach a zároveň boli odobraté vzorky potravín na
analýzu do laboratórií Štátnych veterinárnych a potravinových ústavov SR.
- Nedostatky priamo zistené inšpektormi v obchodnej sieti:
Prekontrolovaných bolo spolu 31 888 čokolád a
cukroviniek, 26 653 liehovín a 14 279 výrobkov z ovocia a zeleniny, a tiež
čerstvej zeleniny a ovocia.
Priamo na mieste bolo zistených v predaji 116 druhov čokolád a cukroviniek,
37 druhov liehovín a 40 výrobkov z ovocia a zeleniny nezodpovedajúcich
platným právnym predpisom.
Najčastejšie zistené nedostatky:
Čokolády a cukrovinky
- chýbal obsah kakaovej sušiny v zložení čokolády
- chýbali údaje v úradnom jazyku
- bol zistený predaj po DMT
- chýbal údaj o DMT
- nesprávne označenie zloženej zložky
Liehoviny
- nezaradenie do kategórie liehovín
- pri % liehu chýbal údaj „vol“, resp. „obj.“
- nesúlad údajov na etikete a dolepke
- chýbal dátum plnenia
- zavádzanie spotrebiteľa: pri názve údaj „vyrobené z pravého destilátu", v zložení: „voda, lieh, destilát, aróma“
- označenie vnútri darčekového balenia- nedostupné spotrebiteľovi
Ovocie a zelenina, suché škrupinové plody:
- kvalitatívne narušené čerstvé ovocie a zelenina
- chýbajúce označenie balenej zeleniny
- neúplné označenie
- chýba údaj o spôsobe technologickej úpravy
- použitý názov výrobku nevystihuje podstatu výrobku
- chýba označenie v úradnom jazyku
- chýba kategória prídavnej látky
- zistený výskyt škodcov
- Výsledky laboratórnych hodnotení vzoriek odobratých pri cielených vianočných kontrolách :
Na odbore surovín a potravín rastlinného pôvodu bolo spolu odobratých 66 vzoriek cukroviniek a čokolád, 98 vzoriek liehovín a 120 vzoriek spracovaného ovocia, zeleniny a suchých škrupinových plodov.
Najčastejšie zistené nedostatky:
Čokolády a cukrovinky
- zistená prítomnosť cudzieho tuku
- neoznačenie zloženej zložky
- neoznačenie prídavnej látky
- nízky obsah mliečneho tuku
- chýbajú údaje v úradnom jazyku
- senzorické znaky- staré výrobky pomiešané s čerstvými
- výskyt zámotkov a molí
- zistené zavádzajúce označenie- v názve použité „jahodový“, v zložení aróma
Ovocie a zelenina
- prekročený limit aflatoxínov
- prekročený limit dusičnanov
- zistené zmyslové zmeny výrobkov
- neoznačenie konzervačných látok
- zistená prítomnosť neoznačeného farbiva
- zistený výskyt škodcov, zámotkov
- chýba názov vystihujúci podstatu
Nakoľko stále prebiehajú niektoré laboratórne analýzy odobratých vzoriek, po získaní všetkých výsledkov bude táto informácia doplnená.