Úradná kontrola potravín za mesiace Máj 2007
V mesiaci máj 2007 vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky celkom 3073 kontrol. Z celkového počtu prekontrolovaných objektov 2650 boli nedostatky zistené v 934 prípadoch, čo tvorí 30,39 % (v apríli to bolo 30,62 %).
U primárnych producentov – pestovateľov bolo vykonaných 67 kontrol,
nedostatky boli zistené v 23 prípadoch.
V správnom konaní bolo vydaných celkom 168 rozhodnutí, ktorými boli
uložené opatrenia na odstránenie nedostatkov. Najviac rozhodnutí –
115, bolo vydaných pre obchodnú sieť, v kategórii výrobcovia a baliarne to
bolo 37 rozhodnutí a v kategórii distribútori a prepravcovia 12 rozhodnutí.
Na výrobky ktoré nespĺňali požiadavky stanovené zákonom o potravinách a
Potravinovým kódexom SR bolo vydané opatrenie o zákaze uvádzania výrobkov do
obehu. V mesiaci máj to bolo 224 druhov výrobkov o hmotnosti 80 650,24
kg/l, v hodnote 1 472 253,51 Sk.
Po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti bolo v obchodnej
sieti predávaných 533 druhov potravín o hmotnosti 838 kg/l v hodnote
110 838 Sk.
Za porušenie hygienických predpisov boli uložené blokové pokuty u výrobcov,
distribútorov a v obchodnej sieti.
Celková hodnota uložených 221 blokových pokút na mieste je 125 100
Sk, pričom najviac blokových pokút bolo uložených v obchodnej sieti –
117 900 Sk.
V máji nadobudlo právoplatnosť 113 rozhodnutí o uložení finančného
postihu za porušenie platných zákonov. Hodnota uložených pokút je 2
292 500 Sk, z toho v obchodnej sieti bolo 104 rozhodnutí v hodnote 1
983 500 Sk, v kategórii výrobcov a baliarní to boli 4 rozhodnutia v
hodnote 66 000 Sk a v kategórii distribútorov a prepravcov 4
rozhodnutia v hodnote 228 000 Sk a u výrobcov predávajúcich hlavne v
maloobchode 1 rozhodnutie v hodnote 15 000 Sk.
Prvovýrobcovia | Výrobcovia a baliarne | Distribútori a dopravcovia | Maloobchod | Výrobcovia predávajúci hlavne v maloobchode | Spolu | |||
Počet kontrol | počet | 67 | 455 | 472 | 2 002 | 77 | 3 073 | |
Počet kontrol. objektov | počet | 67 | 397 | 283 | 1 845 | 58 | 2 650 | |
Počet objektov s nedostatkami | počet | 23 | 120 | 57 | 720 | 14 | 934 | |
Zistené nedostatky |
1.porušené ZSVP |
počet | - | 19 | 2 | 87 | 5 | 113 |
2.nevyhovujúca hygiena | ||||||||
- osobná hygiena | počet | - | 18 | 3 | 180 | 1 | 202 | |
- výroby | počet | - | 70 | 1 | 6 | 2 | 79 | |
- skladovania | počet | 1 | 48 | 32 | 261 | 4 | 346 | |
- predaja | počet | - | - | - | 206 | - | 206 | |
- prepravy | počet | - | 3 | 3 | 2 | - | 8 | |
- technologického zariadenia | počet | - | 25 | 1 | 45 | 1 | 72 | |
- budov | počet | - | 106 | 29 | 104 | 2 | 241 | |
3.neplnenie opatrení | počet | - | 5 | 7 | 20 | 1 | 33 | |
4.nevyhovujúce výrobky | ||||||||
- nedostatky v označení | počet | - | 12 | 9 | 180 | 3 | 204 | |
- mikrobiológia | počet | - | 3 | 1 | 4 | - | 8 | |
- senzorika, analytika | počet | - | 4 | 3 | 32 | - | 39 | |
- obsah cudzorodých látok - aditívnych | počet | - | 1 | 3 | 4 | - | 8 | |
- obsah cudzorodých látok - kontamin. | počet | 2 | 2 | - | 5 | - | 9 | |
5.predaj po dobe spotreby | počet | - | - | - | 156 | - | 156 | |
6.nedostatky v dokumentácii | počet | 19 | 20 | 20 | 102 | 10 | 171 | |
7.iné | počet | 2 | 22 | 10 | 81 | 1 | 116 | |
Spolu | počet | 24 | 358 | 124 | 1 475 | 30 | 2 011 | |
Počet druhov výrobkov po dobe spotreby | počet | - | - | - | 533 | - | 533 | |
m.j. | - | - | - | 838 | - | 838,13 | ||
Sk | - | - | - | 110 838 | - | 110 837,94 | ||
Právoplatné rozhodnutia - opatrenia |
- porušenie ZSVP | počet | - | 9 | 4 | 17 | - | 30 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 28 | 6 | 62 | 2 | 98 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | 1 | - | 3 | - | 4 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 2 | 3 | 29 | 2 | 36 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 25 | - | 25 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | 5 | 3 | 15 | - | 23 | |
- iné | počet | - | 8 | 4 | 36 | 1 | 49 | |
Spolu | počet | - | 37 | 12 | 115 | 4 | 168 | |
Právoplatné rozhodnutia
- pokuty (152/95 §28) |
- porušenie ZSVP | počet | - | - | 1 | 9 | - | 10 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 1 | 1 | 29 | 1 | 32 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | - | - | 5 | - | 5 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 4 | 3 | 39 | 1 | 47 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 45 | - | 45 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | 1 | 1 | 6 | - | 8 | |
- iné | počet | - | - | - | 17 | - | 17 | |
Spolu | počet | - | 4 | 4 | 104 | 1 | 113 | |
Sk | - | 66 000 | 228 000 | 1 983 500 | 15 000 | 2 292 500,00 | ||
Opatrenia/zákazy
v rámci správneho konania |
- zákaz výroby | počet | - | - | - | - | - | - |
- zákaz manipulácie s výrobkami | počet | - | 1 | - | 5 | - | 6 | |
m.j. | - | - | - | 36 | - | 36,00 | ||
Sk | - | - | - | 2 616 | - | 2 616,00 | ||
- zákaz obehu výrobkov | počet | - | - | 1 | 222 | 1 | 224 | |
m.j. | - | - | 79 000 | 1 647 | 3 | 80 650,24 | ||
Sk | - | - | 1 339 842 | 132 153 | 259 | 1 472 253,51 | ||
- zákaz používania prístrojov a zariadení | počet | - | - | - | - | - | - | |
- uzatvorenie prevádzky | počet | - | - | - | - | - | - | |
- príkaz na zneškodnenie | počet | - | - | - | 42 | - | 42 | |
m.j. | - | - | - | 65 | - | 64,70 | ||
Sk | - | - | - | 13 647 | - | 13 647,00 | ||
- obmedzenie použitelnosti | počet | - | - | - | - | - | - | |
m.j. | - | - | - | - | - | - | ||
Sk | - | - | - | - | - | - | ||
- dočasný zákaz uvádz. do obehu | počet | - | - | - | 21 | - | 21 | |
m.j. | - | - | - | 3 539 | - | 3 538,60 | ||
Sk | - | - | - | 216 135 | - | 216 135,23 | ||
- iné opatrenia | počet | - | 13 | 5 | 62 | 1 | 81 | |
Spolu | počet | - | 14 | 6 | 352 | 2 | 374 | |
m.j. | - | - | 79 000,00 | 5 286,24 | 3,30 | 84 289,54 | ||
Sk | - | - | 1 339 842,00 | 364 550,94 | 258,80 | 1 704 651,74 | ||
Blokové pokuty (152/95 §29) | počet | - | 13 | 1 | 206 | 1 | 221 | |
Sk | - | 6 200 | 500 | 117 900 | 500 | 125 100,00 | ||
Hodnotenie výrobkov na mieste | počet | 4 | 170 | 62 | 204 | 16 | 456 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 1 | 1 | 26 | - | 28 | |
percento | % | - | 0,59 | 1,61 | 12,75 | - | 6,14 | |
Hodnotenie výrobkov v labor. | počet | 28 | 748 | 212 | 986 | 10 | 1 984 | |
z toho nevyhovujúce | počet | 2 | 14 | 5 | 34 | - | 55 | |
percento | % | 7,14 | 1,87 | 2,36 | 3,45 | - | 2,77 |
Vo všetkých organizáciách, ktoré vyrábajú
alebo predávajú potraviny, bolo do laboratórií na kontrolu kvality a
zdravotnej bezpečnosti odobratých 1 984 vzoriek. Z tohto počtu nevyhovovalo platným právnym predpisom
55 vzoriek, čo predstavuje 2,77 %.
Z celkového množstva nevyhovujúcich vzoriek
9 vzoriek nevyhovelo v
senzorických znakoch, 20 v označení, 10 vo fyzikálno-chemických znakoch, u 8
vzoriek bola nevyhovujúca mikrobiológia, 8 vzoriek nevyhovelo pre nadlimitný
obsah kontaminantov a 3 vzorky pre nadlimitný obsah aditívnych látok. V
rámci následných kontrol nevyhovujúcich vzoriek bolo vystavených 7 zákazov
na množstvo 88,795 kg/l v
hodnote 10 883,90 Sk.
Najčastejšie hygienické nedostatky
zistené pri úradnej kontrole potravín sú nasledovné:
Obchodná sieť:
predaj tovaru po dátume minimálnej trvanlivosti, predaj tovaru po dátume spotreby
nevyhovujúce podmienky skladovania – údené mäsá bez chladiaceho zariadenia
podmienky predaja - syry a korbáčiky (výrobky po DS, uchovávanie pri nevyhovujúcej teplote)
nevyhovujúca kvalita predávaného ovocia a zeleniny (výskyt hniloby a plesne)
nevyhovujúca kvalita predávaných konzumných skorých zemiakov
nevyhovujúca kvalita predávaného tovaru – rybie filety z aljašskej tresky (hmotnosť po rozmrazení a odkvapkaní)
nevyhovujúca kvalita predávaných kuracích rezňov (zmena farby a pachu)
predaj nekvalitného tovaru – parížska saláma (zelené sfarbenie)
nevyhovujúca kvalita predávaných mrazených výrobkov (nanukov)
hygiena predaja – mäso (znečistené podlahy, výskyt pavučín)
kvalita šampiňónov krájaných v mierne slanom náleve – vzbudzujúce odpor, tmavé škvrny, škrípanie pod zubami pri konzumácii
teplota v mraziacom pulte (predaj nanukov) bola + 11,7 °C
nedodržané teplotné podmienky pri skladovaní mäsa
spoločné skladovanie mrazenej hydiny spolu s mrazeným krmivom pre zvieratá
zaprášené a znečistené predajné regále v predajni potravín
nie je zavedený prívod teplej a studenej tečúcej vody
potraviny uložené a skladované priamo na zemi
neoznačený nepredajný tovar, predaj potravín s nedostatkami v označení
tovar v skladových priestoroch uskladnený priamo na podlahe
osobná hygiena, predávajúcej osobe chýbala pokrývka hlavy pri predaji a manipulácii s nebalenými výrobkami
Manipulácia, skladovanie:
prach na podlahe a na paletách s tovarom, výskyt vody pod paletami s tovarom,
chýbajúce kryty na svietidlách
Výroba:
okná vo výrobných priestoroch bez sieťok
korózia technologického zariadenia
prekročená relatívna vlhkosť v sklade múky
nedostatky v hygiene prepravy
nedostatky v osobnej hygiene pracovníkov vo výrobe
interiérové žalúzie a radiátory vo výrobných priestoroch silne znečistené
prepravné obaly skladované priamo na podlahe
predmety osobnej hygieny vo výrobných priestoroch
opadaná omietka, znečistené svietidlá vo výrobných priestoroch
vybitá podlaha
nefunkčný sterilizátor
znečistená podlaha pod paletami, na podlahe ohorky od cigariet, rozbité vajcia od chladničkou
nedodržanie teplotných režimov
znečistené steny, opadaná omietka, znečistené a porušené steny vo výrobných priestoroch pekárne
kondenzácia pár na strope vo výrobných priestoroch
Podania spotrebiteľov
Okrem plánovanej kontrolnej činnosti, riešili inšpektori pri úradnej kontrole potravín aj podnety a sťažnosti - podania spotrebiteľov. V máji2007 bolo podaných celkom 137 podaní, ktoré poukazovali na predaj kvalitatívne narušených výrobkov, alebo predaj výrobkov po dobe spotreby a nevyhovujúcu hygienu predaja.
Z celkového počtu prijatých podaní t.j. 137, bolo 42 opodstatnených, 42 neopodstatnených a u 53 nebolo možné dokázať opodstatnenosť, resp. podania boli postúpené na iné orgány úradnej kontroly .
PODANIA: prehľad za mesiac máj 2007
KVPS |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Bratislava | 38 | 8 | 3 | 27 |
Trnava | 14 | 4 | 7 | 3 |
Nitra | 16 | 4 | 9 | 3 |
Trenčín | 10 | 5 | 3 | 2 |
Žilina | 11 | 6 | 3 | 2 |
B. Bystrica | 16 | 8 | 5 | 3 |
Prešov | 3 | 1 | 2 | 0 |
Košice | 29 | 6 | 10 | 13 |
Spolu ŠVPS SR | 137 | 42 | 42 | 53 |
Opodstatnené sťažnosti boli podané na tieto výrobky a nedostatky (uvedené sú len niektoré):
obchodná sieť - predaj tovaru po dobe spotreby
nevyhovujúca podmienky skladovania – údené mäsá bez chladiaceho zariadenia
podmienky predaja - syry a korbáčiky (výrobky po DS, uchovávanie pri nevyhovujúcej teplote
predaj mliečnych výrobkov po DS
nevyhovujúca kvalita predávaného ovocia a zeleniny
nevyhovujúca kvalita predávaných konzumných skorých zemiakov
nevyhovujúca kvalita predávaného tovaru – rybie filety z aljašskej tresky (hmotnosť po rozmrazení a odkvapkaní)
nevyhovujúca kvalita predávaných kuracích rezňov (zmena farby a pachu)
predaj nekvalitného tovaru – parížska saláma (zelené sfarbenie)
nevyhovujúca kvalita predávaných mrazených výrobkov (nanukov)
hygiena predaja – mäso (znečistené podlahy, výskyt pavučín)
horčica plnotučná – zapácha, pokazená
kvalita šampiňónov krájaných v mierne slanom náleve – vzbudzujúce odpor, tmavé škvrny, škrípanie pod zubami pri konzumácii
teplota v mraziacom pulte (predaj nanukov) bola + 11,7 °C
PODANIA: prehľad podľa komodít za mesiac máj 2007
Komodita |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Mäso, Mäsové výrobky | 20 | 2 | 7 | 11 |
Mliečne výrobky | 18 | 4 | 4 | 10 |
Vajcia | 2 | 0 | 1 | 1 |
Hydina | 14 | 2 | 2 | 10 |
Ryby, kôrovce | 5 | 1 | 1 | 3 |
Nealko nápoje | 1 | 0 | 1 | 0 |
Cukrovinky, cukor | 3 | 1 | 1 | 1 |
Ovocie, zelenina | 13 | 5 | 3 | 5 |
Zemiaky | 2 | 1 | 1 | 0 |
Pekárenské výrobky | 1 | 1 | 0 | 0 |
Trvanlivé pečivo | 1 | 0 | 1 | 0 |
Orechy | 1 | 0 | 0 | 1 |
Olejniny | 1 | 0 | 0 | 1 |
Spracované OZ | 1 | 1 | 0 | 0 |
Pochutiny | 5 | 3 | 1 | 1 |
DS, hygiena | 46 | 21 | 19 | 6 |
Iné | 3 | 0 | 0 | 3 |
Spolu ŠVPS SR | 137 | 42 | 42 | 53 |