Úradná kontrola potravín za mesiace Apríl 2007
V mesiaci apríl 2007 vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky celkom 2839 kontrol. Z celkového počtu prekontrolovaných objektov 2436 boli nedostatky zistené v 746 prípadoch, čo tvorí 30,62 % (v marci to bolo 40,34 %).
U primárnych producentov – pestovateľov bolo vykonaných 53 kontrol,
nedostatky boli zistené v 18 prípadoch.
V správnom konaní bolo vydaných celkom 149 rozhodnutí, ktorými boli
uložené opatrenia na odstránenie nedostatkov. Najviac rozhodnutí –
106, bolo vydaných pre obchodnú sieť, v kategórii výrobcovia a baliarne to
bolo 26 rozhodnutí a v kategórii distribútori a prepravcovia 11 rozhodnutí.
Na výrobky ktoré nespĺňali požiadavky stanovené zákonom o potravinách a
Potravinovým kódexom SR bolo vydané opatrenie o zákaze uvádzania výrobkov do
obehu. V mesiaci apríl to bolo 264 druhov výrobkov o hmotnosti 6
619,44
kg/l, v hodnote 1 723 918,90 Sk.
Po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti bolo v obchodnej
sieti predávaných 500 druhov potravín o hmotnosti 1 512 kg/l v hodnote
103 682 Sk.
Za porušenie hygienických predpisov boli uložené blokové pokuty u výrobcov,
distribútorov a v obchodnej sieti.
Celková hodnota uložených 300 blokových pokút na mieste je 207 200
Sk, pričom najviac blokových pokút bolo uložených v obchodnej sieti –
192 000 Sk.
V apríli nadobudlo právoplatnosť 84 rozhodnutí o uložení finančného
postihu za porušenie platných zákonov. Hodnota uložených pokút je 866
400 Sk, z toho v obchodnej sieti bolo 75 rozhodnutí v hodnote 794 400 Sk, v kategórii výrobcov a baliarní to bolo
5 rozhodnutí v
hodnote 38 000 Sk a v kategórii distribútorov a prepravcov 3
rozhodnutia v hodnote 24 000 Sk.
Prvovýrobcovia | Výrobcovia a baliarne | Distribútori a dopravcovia | Maloobchod | Výrobcovia predávajúci hlavne v maloobchode | Spolu | |||
Počet kontrol | počet | 53 | 382 | 281 | 2 074 | 49 | 2 839 | |
Počet kontrol. objektov | počet | 51 | 321 | 182 | 1 839 | 43 | 2 436 | |
Počet objektov s nedostatkami | počet | 18 | 109 | 33 | 576 | 10 | 746 | |
Zistené nedostatky |
1.porušené ZSVP |
počet | - | 11 | - | 90 | 5 | 106 |
2.nevyhovujúca hygiena | ||||||||
- osobná hygiena | počet | - | 15 | 1 | 81 | 1 | 98 | |
- výroby | počet | - | 41 | - | 4 | 1 | 46 | |
- skladovania | počet | 3 | 30 | 11 | 279 | 2 | 325 | |
- predaja | počet | - | - | - | 168 | 1 | 169 | |
- prepravy | počet | - | 1 | 1 | 1 | - | 3 | |
- technologického zariadenia | počet | 2 | 31 | - | 47 | 1 | 81 | |
- budov | počet | 7 | 85 | 12 | 98 | 4 | 206 | |
3.neplnenie opatrení | počet | - | 3 | - | 12 | - | 15 | |
4.nevyhovujúce výrobky | ||||||||
- nedostatky v označení | počet | - | 29 | 17 | 319 | 1 | 366 | |
- mikrobiológia | počet | - | - | - | - | - | 0 | |
- senzorika, analytika | počet | 1 | - | 3 | 54 | 1 | 59 | |
- obsah cudzorodých látok - aditívnych | počet | - | 2 | 1 | 2 | - | 5 | |
- obsah cudzorodých látok - kontamin. | počet | - | 2 | 1 | 4 | - | 7 | |
5.predaj po dobe spotreby | počet | - | - | 1 | 157 | - | 158 | |
6.nedostatky v dokumentácii | počet | 9 | 25 | 4 | 124 | 2 | 164 | |
7.iné | počet | 3 | 5 | - | 76 | 1 | 85 | |
Spolu | počet | 25 | 280 | 52 | 1 516 | 20 | 1 893 | |
Počet druhov výrobkov po dobe spotreby | počet | - | - | 1 | 500 | - | 501 | |
m.j. | - | - | 2 | 1 512 | - | 1 513,81 | ||
Sk | - | - | 252 | 103 682 | - | 103 933,60 | ||
Právoplatné rozhodnutia - opatrenia |
- porušenie ZSVP | počet | - | 4 | 4 | 17 | 5 | 30 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 24 | 9 | 81 | 2 | 116 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | 1 | 1 | 6 | - | 8 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 4 | 1 | 20 | 1 | 26 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | 1 | 19 | - | 20 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | 2 | 4 | 4 | 24 | - | 34 | |
- iné | počet | - | 5 | 2 | 18 | 2 | 27 | |
Spolu | počet | 1 | 26 | 11 | 106 | 5 | 149 | |
Právoplatné rozhodnutia
- pokuty (152/95 §28) |
- porušenie ZSVP | počet | - | 1 | - | 3 | - | 4 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 2 | 2 | 17 | 1 | 22 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | 2 | 1 | 7 | - | 10 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 1 | - | 13 | - | 14 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 50 | - | 50 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | - | - | 3 | - | 3 | |
- iné | počet | - | 1 | - | 15 | - | 16 | |
Spolu | počet | - | 5 | 3 | 75 | 1 | 84 | |
Sk | - | 38 000 | 24 000 | 794 400 | 10 000 | 866 400,00 | ||
Opatrenia/zákazy
v rámci správneho konania |
- zákaz výroby | počet | - | - | - | - | - | 0 |
- zákaz manipulácie s výrobkami | počet | - | - | - | 12 | - | 12 | |
m.j. | - | - | - | 49 | - | 49,45 | ||
Sk | - | - | - | 26 600 | - | 26 600,00 | ||
- zákaz obehu výrobkov | počet | - | - | 1 | 263 | - | 264 | |
m.j. | - | - | 1 088 | 5 532 | - | 6 619,44 | ||
Sk | - | - | 87 000 | 1 636 919 | - | 1 723 918,90 | ||
- zákaz používania prístrojov a zariadení | počet | - | - | - | - | - | 0 | |
- uzatvorenie prevádzky | počet | - | - | - | - | - | 0 | |
- príkaz na zneškodnenie | počet | - | - | - | 37 | - | 37 | |
m.j. | - | - | - | 64 | - | 64,21 | ||
Sk | - | - | - | 9 005 | - | 9 005,00 | ||
- obmedzenie použitelnosti | počet | - | - | - | - | - | 0 | |
m.j. | - | - | - | - | - | 0 | ||
Sk | - | - | - | - | - | 0 | ||
- dočasný zákaz uvádz. do obehu | počet | - | - | - | 7 | - | 7 | |
m.j. | - | - | - | 143 | - | 143,00 | ||
Sk | - | - | - | 64 412 | - | 64 412,00 | ||
- iné opatrenia | počet | - | 10 | 5 | 57 | - | 72 | |
Spolu | počet | - | 10 | 6 | 376 | - | 392 | |
m.j. | - | - | 1 087,50 | 5 788,60 | - | 6 876,10 | ||
Sk | - | - | 87 000,00 | 1 736 935,90 | - | 1 823 935,90 | ||
Blokové pokuty (152/95 §29) | počet | - | 19 | 2 | 274 | 5 | 300 | |
Sk | - | 11 000 | 1 000 | 192 000 | 3 200 | 207 200,00 | ||
Hodnotenie výrobkov na mieste | počet | 4 | 141 | 34 | 211 | 50 | 440 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 3 | 3 | 32 | 1 | 39 | |
percento | % | - | 2,13 | 8,82 | 15,17 | 2,00 | 8,86 | |
Hodnotenie výrobkov v labor. | počet | 4 | 496 | 143 | 978 | 12 | 1 633 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 23 | 6 | 51 | - | 80 | |
percento | % | - | 4,64 | 4,20 | 5,21 | - | 4,90 |
Vo všetkých organizáciách, ktoré vyrábajú
alebo predávajú potraviny, bolo do laboratórií na kontrolu kvality a
zdravotnej bezpečnosti odobratých 1 633 vzoriek. Z tohto počtu nevyhovovalo platným právnym predpisom
80 vzoriek, čo predstavuje 4,9 %.
Z celkového množstva 80 nevyhovujúcich vzoriek
11 vzoriek nevyhovelo v
senzorických znakoch, 40 v označení, 10 vo fyzikálno-chemických znakoch, u 3
vzoriek bola nevyhovujúca mikrobiológia, 11 vzoriek nevyhovelo pre nadlimitný
obsah kontaminantov a 7 vzoriek pre nadlimitný obsah aditívnych látok. V
rámci následných kontrol nevyhovujúcich vzoriek bolo vystavených 10 zákazov
predbežným opatrením v rámci správneho konania na množstvo 787,156 kg/l v
hodnote 82 599,20 Sk.
Najčastejšie hygienické nedostatky :
Výroba
okná vo výrobných priestoroch bez sieťok
chýbajúce kryty na svietidlách vo výrobných priestoroch
rozbité sklo dverí na kvasiarni pri výrobe pekárenských výrobkov
výskyt špendlíkov na nástenke umiestnenej nad pracovným stolom
znečistené pracovné náradie
chýbajú tienidlá osvetlenia
korózia technologického zariadenia
znečistené plastové lamely
nedodržanie teplotných režimov
nefunkčný odpadový kanál- zaplavený priestor pod plniacim zariadením
záclony v sklade
znečistené steny, opadaná omietka, znečistené a porušené steny vo výrobných priestoroch pekárne
Obchodná sieť
predaj tovaru po dátume minimálnej trvanlivosti, predaj tovaru po dátume spotreby
zaprášené a znečistené predajné regále v predajni potravín
znečistené steny chladiaceho boxu určeného pre skladovanie mlieka a mliečnych výrobkov
nie je zavedený prívod teplej a studenej tečúcej vody
potraviny uložené a skladované priamo na zemi
prítomnosť anorganických látok v predávanom tovare rastlinného pôvodu
nefunkčný sterilizátor v predajni mäsa a údenín, teplota v rozrábkarni + 9,6 °C počas rozrábky mäsa
údené karé a údené mäso skladované pri teplote prostredia
bravčová škvarená masť skladovaná pri +18°C, podľa pokynov výrobcu skladovať pri + 4°C
čiastočne rozmrazené predávané ryby
nesprávne označenie predávaných konzumných zemiakov
výskyt mokrej hniloby u predávaných konzumných zemiakov
označenie nebalených pekárenských výrobkov
v chladiacej vitríne s mäsovými výrobkami teplota vzduchu + 10 °C
výskyt vtákov v predajných priestoroch
neoznačený nepredajný tovar
znečistené prepravné obaly
myší trus v predajni i v sklade, rozhryzené obaly
narušená ochranná atmosféra jaterníc
predaj potravín s poškodeným obalom
predaj potravín s nedostatkami v označení
tovar v skladových priestoroch uskladnený priamo na podlahe
nedodržaný teplotný režim pri predaji mäsových výrobkov
osobná hygiena, predávajúcej osobe chýbala pokrývka hlavy pri predaji a manipulácii s nebalenými výrobkami
predaj mäsových výrobkov s nevyhovujúcimi senzorickými vlastnosťami
predaj ovocia a zeleniny s výskytom hniloby
Manipulácia, skladovanie
v distribučnom centre pri nevhodnej manipulácii dochádza k uvoľňovaniu (poškodeniu) obalov s mäsom, prítomnosť vtáka v sklade
Podania spotrebiteľov
Okrem plánovanej kontrolnej činnosti, riešili inšpektori pri úradnej
kontrole potravín aj podnety a sťažnosti - podania spotrebiteľov.
V apríli 2007 bolo podaných celkom 72 podaní, ktoré
poukazovali na predaj kvalitatívne narušených výrobkov, alebo predaj
výrobkov po dobe spotreby a nevyhovujúcu hygienu predaja.
Z celkového počtu prijatých podaní t.j. 72, bolo 19 opodstatnených,
36 neopodstatnených a u 17 nebolo možné dokázať opodstatnenosť .
PODANIA: prehľad za mesiac apríl 2007
KVPS |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Bratislava | 14 | 5 | 4 | 5 |
Trnava | 3 | 0 | 2 | 1 |
Nitra | 3 | 1 | 2 | 0 |
Trenčín | 6 | 2 | 2 | 2 |
Žilina | 7 | 2 | 3 | 2 |
B. Bystrica | 8 | 1 | 5 | 2 |
Prešov | 12 | 4 | 6 | 2 |
Košice | 19 | 4 | 12 | 3 |
Spolu ŠVPS SR | 72 | 19 | 36 | 17 |
Opodstatnené sťažnosti boli podané na tieto výrobky a nedostatky (uvedené sú len niektoré):
-
obchodná sieť - predaj tovaru po dobe spotreby
-
falšovanie (ovčí syr) – vyrobený z kravského mlieka
-
jaternice, zapekačky – zapáchajúce, organoleptické zmeny
-
nevyhovujúca hygiena skladovania
-
hygiena predaja - zaprášené regále, vrstva prachu na chladiacom boxe s potravinami
-
nevyhovujúca hygiena predaja – prítomnosť hlodavcov
-
predaj nekvalitného tovaru – bravčový bôčik SK GASTRO
-
horčica plnotučná – odpudzujúca chuť
-
mliečne výrobky (jogurty) – umiestnené na palete mimo chladiaceho boxu
-
senzorické zmeny predávaného tovaru (čerstvé pečivo)
PODANIA: prehľad podľa komodít za mesiac apríl 2007
Komodita |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Mäso, Mäsové výrobky | 19 | 3 | 14 | 2 |
Mliečne výrobky | 5 | 2 | 1 | 2 |
Vajcia | 1 | 0 | 0 | 1 |
Hydina | 3 | 0 | 1 | 2 |
Ryby | 2 | 0 | 1 | 1 |
Olej, tuky a výr. | 3 | 1 | 1 | 1 |
Nealko nápoje | 3 | 1 | 1 | 1 |
Alkoholické nápoje | 1 | 1 | 0 | 0 |
Cukrovinky, cukor | 3 | 0 | 2 | 1 |
Ovocie, zelenina | 1 | 1 | 0 | 0 |
Pekárenské výrobky | 3 | 0 | 2 | 1 |
Spracované OZ | 1 | 0 | 1 | 0 |
Pochutiny | 2 | 1 | 0 | 1 |
Med | 1 | 0 | 1 | 0 |
Cestoviny | 1 | 0 | 0 | 1 |
Droždie | 1 | 0 | 1 | 0 |
Pivo | 1 | 0 | 1 | 0 |
Iné | 5 | 1 | 2 | 2 |
Dátum spotreby, hygiena | 16 | 8 | 7 | 1 |
Spolu ŠVPS SR | 72 | 19 | 36 | 17 |