Úradná kontrola potravín za mesiace Marec 2007
V mesiaci marec 2007 vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky celkom 3695 kontrol. Z celkového počtu prekontrolovaných objektov 3183 boli nedostatky zistené v 1284 prípadoch, čo tvorí 40,34 % (vo februári to bolo 35,45 %).
U primárnych producentov – pestovateľov bolo vykonaných 56 kontrol,
nedostatky boli zistené v 17 prípadoch.
V správnom konaní bolo vydaných celkom 180 rozhodnutí, ktorými boli
uložené opatrenia na odstránenie nedostatkov. Najviac rozhodnutí –
124, bolo vydaných pre obchodnú sieť, v kategórii výrobcovia a baliarne to
bolo 44 rozhodnutí a v kategórii distribútori a prepravcovia 8 rozhodnutí.
Na výrobky ktoré nespĺňali požiadavky stanovené zákonom o potravinách a
Potravinovým kódexom SR bolo vydané opatrenie o zákaze uvádzania výrobkov do
obehu. V mesiaci marec to bolo 459 druhov výrobkov o hmotnosti 7 186,76
kg/l, v hodnote 623 741,06 Sk.
Po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti bolo v obchodnej
sieti predávaných 968 druhov potravín o hmotnosti 2 011,85 kg/l v hodnote
202 511,23 Sk.
Za porušenie hygienických predpisov boli uložené blokové pokuty u výrobcov,
distribútorov a v obchodnej sieti.
Celková hodnota uložených 465 blokových pokút na mieste je 293 700
Sk, pričom najviac blokových pokút bolo uložených v obchodnej sieti –
270 800 Sk.
V marci nadobudlo právoplatnosť 119 rozhodnutí o uložení finančného
postihu za porušenie platných zákonov. Hodnota uložených pokút je 1
542 000 Sk, z toho v obchodnej sieti bolo 100 rozhodnutí v hodnote 1
409 000 Sk, v kategórii výrobcov a baliarní to bolo 11 rozhodnutí v
hodnote 95 000 Sk a v kategórii distribútorov a prepravcov 6
rozhodnutí v hodnote 34 000 Sk.
Prvovýrobcovia | Výrobcovia a baliarne | Distribútori a dopravcovia | Maloobchod | Výrobcovia predávajúci hlavne v maloobchode | Spolu | |||
Počet kontrol | počet | 56 | 461 | 390 | 2712 | 76 | 3695 | |
Počet kontrol. objektov | počet | 56 | 395 | 260 | 2411 | 61 | 3183 | |
Počet objektov s nedostatkami | počet | 17 | 147 | 59 | 1039 | 22 | 1284 | |
Zistené nedostatky |
1.porušené ZSVP |
počet | 1 | 12 | 14 | 131 | 8 | 166 |
2.nevyhovujúca hygiena | ||||||||
- osobná hygiena | počet | 1 | 18 | 4 | 144 | 5 | 172 | |
- výroby | počet | 1 | 40 | - | 4 | 7 | 52 | |
- skladovania | počet | 1 | 54 | 25 | 425 | 6 | 511 | |
- predaja | počet | - | 1 | 2 | 312 | 5 | 320 | |
- prepravy | počet | - | 3 | 1 | 6 | - | 10 | |
- technologického zariadenia | počet | 2 | 29 | - | 55 | 4 | 87 | |
- budov | počet | - | 110 | 19 | 149 | 12 | 290 | |
3.neplnenie opatrení | počet | - | 6 | - | 11 | - | 17 | |
4.nevyhovujúce výrobky | ||||||||
- nedostatky v označení | počet | - | 21 | 10 | 469 | 4 | 504 | |
- mikrobiológia | počet | - | 3 | - | 1 | - | 4 | |
- senzorika, analytika | počet | - | 5 | - | 45 | - | 50 | |
- obsah cudzorodých látok - aditívnych | počet | - | 1 | 2 | - | - | 3 | |
- obsah cudzorodých látok - kontamin. | počet | - | - | 1 | 6 | - | 7 | |
5.predaj po dobe spotreby | počet | - | 3 | 2 | 232 | - | 267 | |
6.nedostatky v dokumentácii | počet | 14 | 47 | 31 | 168 | 10 | 270 | |
7.iné | počet | 2 | 16 | 7 | 93 | 1 | 119 | |
Spolu | počet | 22 | 366 | 118 | 2281 | 62 | 2849 | |
Počet druhov výrobkov po dobe spotreby | počet | - | 4 | 9 | 955 | - | 968 | |
m.j. | - | 35 | 38 | 1940 | - | 2011,85 | ||
Sk | - | 2471 | 3935 | 196105 | - | 202511,23 | ||
Právoplatné rozhodnutia - opatrenia |
- porušenie ZSVP | počet | - | 9 | 1 | 39 | 1 | 50 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 46 | 3 | 106 | 4 | 159 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | - | 1 | 5 | - | 6 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 15 | 1 | 24 | - | 40 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 17 | - | 17 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | 10 | 3 | 19 | 1 | 33 | |
- iné | počet | - | 17 | 5 | 49 | 1 | 72 | |
Spolu | počet | - | 44 | 8 | 124 | 4 | 180 | |
Právoplatné rozhodnutia
- pokuty (152/95 §28) |
- porušenie ZSVP | počet | - | 5 | 1 | 11 | - | 17 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 6 | - | 30 | - | 36 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | 11 | 1 | 10 | 1 | 23 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 2 | 4 | 40 | 1 | 47 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 53 | - | 53 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | 1 | - | 8 | - | 9 | |
- iné | počet | - | 4 | 3 | 22 | - | 29 | |
Spolu | počet | - | 11 | 6 | 100 | 2 | 119 | |
Sk | - | 95000 | 34000 | 1409000 | 4000 | 1542000,00 | ||
Opatrenia/zákazy
v rámci správneho konania |
- zákaz výroby | počet | - | - | - | 1 | - | 1 |
- zákaz manipulácie s výrobkami | počet | - | - | - | 8 | - | 8 | |
m.j. | - | - | - | 111 | - | 11,27 | ||
Sk | - | - | - | 11866 | - | 11866,00 | ||
- zákaz obehu výrobkov | počet | - | 1 | 7 | 449 | 2 | 459 | |
m.j. | - | 200 | 3576 | 3345 | 66 | 7186,76 | ||
Sk | - | 11900 | 130768 | 474899 | 6174 | 623741,06 | ||
- zákaz používania prístrojov a zariadení | počet | - | - | - | 1 | - | 1 | |
- uzatvorenie prevádzky | počet | - | 1 | - | - | - | 1 | |
- príkaz na zneškodnenie | počet | - | - | - | 65 | - | 65 | |
m.j. | - | - | - | 329 | - | 328,77 | ||
Sk | - | - | - | 34707 | - | 34707,00 | ||
- obmedzenie použitelnosti | počet | - | - | - | - | - | - | |
m.j. | - | - | - | - | - | - | ||
Sk | - | - | - | - | - | - | ||
- dočasný zákaz uvádz. do obehu | počet | - | - | - | 6 | - | 6 | |
m.j. | - | - | - | 19 | - | 18,95 | ||
Sk | - | - | - | 3457 | - | 3456,90 | ||
- iné opatrenia | počet | - | 29 | 8 | 120 | 4 | 161 | |
Spolu | počet | - | 31 | 15 | 650 | 6 | 702 | |
m.j. | - | 200,00 | 3576,22 | 3803,53 | 66,00 | 7645,75 | ||
Sk | - | 11900,00 | 130768,00 | 524928,96 | 6174,00 | 673770,96 | ||
Blokové pokuty (152/95 §29) | počet | - | 20 | 14 | 430 | 1 | 465 | |
Sk | - | 13400 | 9000 | 270800 | 500 | 293,700,00 | ||
Hodnotenie výrobkov na mieste | počet | 9 | 209 | 57 | 285 | 37 | 597 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 3 | 2 | 37 | 1 | 43 | |
percento | % | - | 1,44 | 3,51 | 12,98 | 2,70 | 4,20 | |
Hodnotenie výrobkov v labor. | počet | 36 | 517 | 96 | 794 | 1 | 1444 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 7 | 5 | 25 | - | 37 | |
percento | % | - | 1,35 | 5,21 | 3,15 | - | 2,56 |
Vo všetkých organizáciách, ktoré vyrábajú
alebo predávajú potraviny, bolo do laboratórií na kontrolu kvality a
zdravotnej bezpečnosti odobratých 1 444 vzoriek. Z tohto počtu
nevyhovovalo platným právnym predpisom 37 vzoriek, čo predstavuje 2,56 %.
Z celkového množstva 37 nevyhovujúcich vzoriek 13 vzoriek nevyhovelo v
senzorických znakoch, 14 v označení, 7 vo fyzikálno-chemických znakoch, u 2
vzoriek bola nevyhovujúca mikrobiológia, 2 vzorky nevyhoveli pre nadlimitný
obsah kontaminantov a 2 vzorky pre nadlimitný obsah aditívnych látok. V
rámci následných kontrol nevyhovujúcich vzoriek bolo vystavených 6 zákazov
predbežným opatrením v rámci správneho konania na množstvo 86,685 kg/l v
hodnote 8 455,30 Sk. V jednom prípade predajca stiahol z obehu výrobok v
množstve 51,0 l v hodnote 9 282 Sk.
Najčastejšie hygienické nedostatky :
Výroba
-
vo výrobnej časti prevádzkarne uložené predmety nesúvisiace s výrobou
-
poškodené nátery na stenách, strope a dverách
-
podlahy s nánosom špiny
-
chýbajúci kryt na nádobe s odpadom vo výrobných priestoroch
-
výskyt plesní v sklade hotových výrobkov a v baliarni
-
znečistené plechy a drevené regále vo výrobni pekárenských výrobkov
-
znečistené steny, opadaná omietka, znečistené a porušené steny vo výrobných priestoroch pekárne, miestami zistený výskyt plesní
-
chýba osvedčenie o hygienickej spôsobilosti na prepravu potravín
-
výrobca neoveruje zdravotnú neškodnosť vyrábaných druhov potravín, nedodržaný harmonogram a frekvencia vlastných kontrol výrobcu
-
nezavedený systém vysledovateľnosti, nedostatky v evidencii SVP, HACCP
-
skladovanie tvarohu pri teplote -28°C, bravčová masť skladovaná pri + 22°C
-
okná a parapetné dosky vo výrobných priestoroch znečistené prachom
-
porušená podlaha, opadané obklady stien, znečistené steny
-
v chladiacom boxe časť steny a stropu s výskytom plesne
-
poškodené plochy pracovných stolov vo výrobe
Obchodná sieť
-
predaj tovaru po dátume minimálnej trvanlivosti, predaj tovaru po DS (16 druhov, resp.11 druhov)
-
výskyt pavučín na strope v skladovom priestore
-
výskyt švábov v oddelení ovocia a zeleniny vo voľne predávaných šampiňónoch
-
zaprášené a znečistené predajné regále v predajni potravín
-
v priestoroch predajne a v skladových priestoroch zistené spoločné skladovanie potravinárskeho a nepotravinárskeho tovaru
-
silne znečistené steny chladiaceho boxu určeného pre skladovanie mlieka a mliečnych výrobkov
-
znečistené steny plesňami v chladiacom boxe
-
umelé osvetlenia v boxe nie sú chránené tienidlom
-
nie je dokladovaná kvalita a zdravotná neškodnosť pitnej vody z vlastného zdroja
-
predaj potravín s poškodeným obalom
-
u bravčových škvariek chýba uvedenie dátumu spotreby
-
chladená hydina skladovaná pri - 18°C
-
nepredložený doklad o pôvode tovaru v predajni mäso-údeniny
-
predaj potravín s nedostatkami v označení
-
nedodržanie teplotných podmienok pre skladovanie a uchovávanie mäkkých mäsových výrobkov
-
nezabezpečené oddelené skladovanie nezlúčiteľných druhov
-
chýba osvedčenie o hygienickej spôsobilosti na prepravu potravín
-
pod regálmi na ťažšie dostupných miestach znečistená podlaha, silne znečistený chladiaci regál pod roštom
-
tovar v skladových priestoroch uskladnený priamo na podlahe
-
nedostatky v evidencii teplôt skladovania, čistenia a dezinfekcie, deratizácie
-
spoločné skladovanie hydiny a rýb
-
nedostatky v označovaní predávaného ovocia, zeleniny a zemiakov
-
predaj potravín s nevyhovujúcim označením v zmysle platnej legislatívy
-
skladovanie potravín priamo na podlahe
-
nefunkčné sociálne zariadene pre zamestnancov
-
chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti, nepredložené osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností
-
nedodržaný teplotný režim pri predaji mäsových výrobkov
-
nedodržanie teplotných režimov pri predaji potravín odporúčaných výrobcom
-
nedostatky v označení predávaných mäsových výrobkov
-
osobná hygiena, predávajúcej osobe chýbala pokrývka hlavy pri predaji a manipulácii s nebalenými mliečnymi a mäsovými výrobkami
-
predaj mäsových výrobkov s nevyhovujúcimi senzorickými vlastnosťami
-
predaj ovocia a zeleniny s výskytom hniloby
-
predaj konzumných zemiakov s výskytom mokrej hniloby
-
skladovanie konzumného mlieka v priestore vyčlenenom na tovar po dobe spotreby
-
chýbajúce nadobúdacie doklady na mäso
Podania spotrebiteľov
Okrem plánovanej kontrolnej činnosti, riešili inšpektori pri úradnej
kontrole potravín aj podnety a sťažnosti - podania spotrebiteľov.
V marci 2007 bolo podaných celkom 129 podaní, ktoré
poukazovali na predaj kvalitatívne narušených výrobkov, alebo predaj
výrobkov po dobe spotreby a nevyhovujúcu hygienu predaja.
Z celkového počtu prijatých podaní t.j. 129, bolo 48 opodstatnených,
46 neopodstatnených a u 35 nebolo možné dokázať opodstatnenosť (z toho
boli 4 podania postúpené miestne príslušným RVPS, resp. iným orgánom
potravinového dozoru).
PODANIA: prehľad za mesiac marec 2007
KVPS |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Bratislava | 25 | 10 | 5 | 10 |
Trnava | 7 | 3 | 2 | 2 |
Nitra | 12 | 2 | 7 | - |
Trenčín | 9 | 2 | 7 | - |
Žilina | 16 | 7 | 4 | 5 |
B. Bystrica | 23 | 6 | 9 | 8 |
Prešov | 8 | 2 | 5 | 1 |
Košice | 29 | 16 | 7 | 6 |
Spolu ŠVPS SR | 129 | 48 | 46 | 35 |
Opodstatnené sťažnosti boli podané na tieto výrobky a nedostatky (uvedené sú len niektoré):
-
obchodná sieť - predaj tovaru po dobe spotreby (13 druhov), nedostatočná hygiena predaja, do predajni nezabezpečený prívod tečúcej pitnej vody
-
VO - sklad – hygiena skladovania
-
tatárska omáčka – výskyt kúskov skla, kryštálov vo výrobku (potvrdené kryštály vínanu vápenatého)
-
cukrovinky – prelepený dátum minimálnej trvanlivosti
-
filety z aljašskej tresky, hlboko zmrazené – nedodržaná deklarovaná hmotnosť mäsa po rozmrazení
-
smotanový jogurt – predaj jogurtu s výskytom plesne, nesprávne uchovávanie mliečnych výrobkov
-
chladené hydinové mäso – nevyhovujúca kvalita, nedodržané podmienky skladovania v chladiacej vitríne
-
mak mletý 200g – cudzia, nakyslá, nahorklá chuť
-
pečivo – hygiena prepravy, rozvoz vozidlami bez vydaných osvedčení, vozidlá hrdzavé, nevyčistené
-
horčica plnotučná – chuť a vôňa po plesniach
-
slepačie vajcia konzumné – skladovanie, manipulácia a uvádzanie do obehu
-
mäsové výrobky - predaj po dátume spotreby
-
saláma vákuovo balená – senzorické zmeny – odpudzujúca farba, kyslastá chuť
-
čerstvá mrkva – nevyhovujúca kvalita
-
kačacie štvrte – senzorické zmeny – zápach
PODANIA: prehľad podľa komodít za mesiac marec 2007
Komoditaa |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Mäso, Mäsové výrobky | 28 | 8 | 11 | 9 |
Mliečne výrobky | 12 | 2 | 5 | 5 |
Vajcia | 4 | 2 | 2 | - |
Ryby | 7 | 2 | - | 5 |
Čaj | 1 | - | - | 1 |
Strukoviny | 1 | - | - | 1 |
Výrobky z obilia | 1 | - | - | 1 |
Olej, tuky a výr | 2 | 1 | 1 | - |
Nealko nápoje | 2 | 1 | - | 1 |
Alkoholické nápoje | 1 | - | 1 | - |
Cukrovinky, cukor | 5 | 2 | 3 | - |
Víno | 2 | 1 | 1 | - |
Ovocie, zelenina | 4 | 1 | 3 | - |
Čerstvé huby | 1 | 1 | - | - |
Pekárenské výrobky | 9 | 2 | 2 | 5 |
Spracované OZ | 1 | - | 1 | - |
Koreniny | 2 | - | 1 | 1 |
Pochutiny | 1 | 1 | - | - |
Med | 2 | - | 1 | 1 |
Olejniny | 1 | 1 | - | - |
Iné | 2 | - | 2 | - |
Dátum spotreby, hygiena | 40 | 23 | 12 | 5 |
Spolu ŠVPS SR | 129 | 48 | 46 | 35 |