Úradná kontrola potravín za mesiace Február 2007
Vo februári 2007 vykonali
inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej
republiky celkom 3928 kontrol. Z celkového počtu
prekontrolovaných objektov 3447 boli nedostatky zistené v 1222
prípadoch, čo tvorí 35,45 % (v januári to bolo 43,98 %).
U primárnych producentov – pestovateľov bolo vykonaných 120 kontrol,
nedostatky boli zistené v 23 prípadoch.
V správnom konaní bolo vydaných celkom 135
rozhodnutí, ktorými boli uložené opatrenia na odstránenie
nedostatkov. Najviac rozhodnutí – 86, bolo vydaných pre obchodnú sieť, v
kategórii výrobcovia a baliarne to bolo 37 rozhodnutí.
Na výrobky ktoré nespĺňali požiadavky stanovené zákonom o potravinách a
Potravinovým kódexom SR bolo vydané opatrenie o zákaze uvádzania výrobkov do
obehu. Vo februári to bolo 343 druhov výrobkov o hmotnosti 3 649,99 kg/l, v
hodnote 446 667,60 Sk.
Po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti bolo v obchodnej
sieti predávaných 1007 druhov potravín o hmotnosti 2235,09 kg/l v hodnote
193 287,80 Sk.
Za porušenie hygienických predpisov boli uložené blokové pokuty u výrobcov,
distribútorov a v obchodnej sieti.
Celková hodnota uložených blokových pokút na mieste je 281 000 Sk,
pričom najviac blokových pokút bolo uložených v obchodnej sieti – 262 300
Sk.
Vo februári nadobudlo právoplatnosť 99 rozhodnutí o uložení finančného
postihu za porušenie platných zákonov. Hodnota uložených pokút je 1
058 300 Sk, z toho v obchodnej sieti bolo 79 rozhodnutí v hodnote 894
800 Sk, v kategórii výrobcov a baliarní to bolo 16 rozhodnutí v
hodnote 133 500 Sk a v kategórii distribútorov a prepravcov 4
rozhodnutia v hodnote 30 000 Sk.
Prvovýrobcovia | Výrobcovia a baliarne | Distribútori a dopravcovia | Maloobchod | Výrobcovia predávajúci hlavne v maloobchode | Spolu | |||
Počet kontrol | počet | 120 | 440 | 306 | 2879 | 183 | 3928 | |
Počet kontrol. objektov | počet | 119 | 382 | 221 | 2588 | 137 | 3447 | |
Počet objektov s nedostatkami | počet | 23 | 163 | 52 | 955 | 29 | 1222 | |
Zistené nedostatky |
1.porušené ZSVP |
počet | 18 | 14 | 7 | 164 | 3 | 206 |
2.nevyhovujúca hygiena | ||||||||
- osobná hygiena | počet | 1 | 14 | 1 | 143 | 2 | 161 | |
- výroby | počet | - | 75 | 1 | 4 | 5 | 85 | |
- skladovania | počet | 19 | 58 | 22 | 472 | 5 | 576 | |
- predaja | počet | - | 3 | 2 | 256 | 2 | 263 | |
- prepravy | počet | - | 3 | 2 | - | - | 5 | |
- technologického zariadenia | počet | - | 52 | 2 | 66 | 12 | 132 | |
- budov | počet | - | 125 | 17 | 130 | 3 | 275 | |
3.neplnenie opatrení | počet | - | 3 | 1 | 15 | 1 | 20 | |
4.nevyhovujúce výrobky | ||||||||
- nedostatky v označení | počet | 1 | 36 | 7 | 343 | 4 | 391 | |
- mikrobiológia | počet | - | - | - | 3 | 3 | 6 | |
- senzorika, analytika | počet | - | 3 | 1 | 25 | 1 | 30 | |
- obsah cudzorodých látok - aditívnych | počet | - | - | - | - | - | - | |
- obsah cudzorodých látok - kontamin. | počet | - | - | 3 | 1 | - | 4 | |
5.predaj po dobe spotreby | počet | - | 5 | 5 | 284 | - | 294 | |
6.nedostatky v dokumentácii | počet | 6 | 57 | 29 | 160 | 5 | 257 | |
7.iné | počet | 1 | 12 | 11 | 92 | 4 | 120 | |
Spolu | počet | 46 | 460 | 111 | 2158 | 50 | 2825 | |
Počet druhov výrobkov po dobe spotreby | počet | - | - | 4 | 1003 | - | 1007 | |
m.j. | - | - | 53 | 2182 | - | 2235,09 | ||
Sk | - | - | 2664 | 190624 | - | 193287,80 | ||
Právoplatné rozhodnutia - opatrenia |
- porušenie ZSVP | počet | - | 5 | 1 | 24 | - | 30 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 38 | 8 | 71 | 2 | 119 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | 1 | - | 7 | - | 8 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 10 | 3 | 24 | - | 37 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 17 | - | 17 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | 5 | 3 | 18 | 4 | 30 | |
- iné | počet | - | 7 | - | 22 | 1 | 30 | |
Spolu | počet | - | 37 | 9 | 86 | 3 | 135 | |
Právoplatné rozhodnutia
- pokuty (152/95 §28) |
- porušenie ZSVP | počet | - | 1 | - | 6 | - | 7 |
- nevyhovujúca hygiena | počet | - | 3 | 1 | 17 | - | 21 | |
- neplnenie opatrení | počet | - | 4 | 1 | 8 | - | 13 | |
- nevyhovujúce výrobky | počet | - | 9 | 3 | 34 | - | 46 | |
- predaj po dátume spotreby | počet | - | - | - | 31 | - | 31 | |
- nedostatky v dokumentácii | počet | - | - | - | 6 | - | 6 | |
- iné | počet | - | 1 | - | 17 | - | 18 | |
Spolu | počet | - | 16 | 4 | 79 | - | 99 | |
Sk | - | 133500 | 30000 | 894800 | - | 1058300,00 | ||
Opatrenia/zákazy
v rámci správneho konania |
- zákaz výroby | počet | - | - | - | - | - | - |
- zákaz manipulácie s výrobkami | počet | - | - | - | 7 | - | 7 | |
m.j. | - | - | - | 6 | - | 6,00 | ||
Sk | - | - | - | 2358 | - | 2358,00 | ||
- zákaz obehu výrobkov | počet | 1 | 3 | 2 | 337 | - | 343 | |
m.j. | - | 369 | 749 | 2533 | - | 3649,99 | ||
Sk | 19200 | 71945 | 166766 | 188757 | - | 446667,60 | ||
- zákaz používania prístrojov a zariadení | počet | - | - | - | - | - | - | |
- uzatvorenie prevádzky | počet | - | - | - | - | - | - | |
- príkaz na zneškodnenie | počet | - | - | - | 46 | - | 46 | |
m.j. | - | - | - | 287 | - | 287,00 | ||
Sk | - | - | - | 28731 | - | 28731,00 | ||
- obmedzenie použitelnosti | počet | - | - | - | - | - | - | |
m.j. | - | - | - | - | - | - | ||
Sk | - | - | - | - | - | - | ||
- dočasný zákaz uvádz. do obehu | počet | - | - | - | 4 | - | 4 | |
m.j. | - | - | - | 5 | - | 5,00 | ||
Sk | - | - | - | 18339 | - | 1839,00 | ||
- iné opatrenia | počet | - | 7 | 2 | 59 | - | 68 | |
Spolu | počet | 1 | 10 | 4 | 453 | - | 468 | |
m.j. | - | 368,60 | 748,80 | 2830,59 | - | 3947,99 | ||
Sk | 19200 | 71945,00 | 166766,00 | 221684,60 | - | 479595,60 | ||
Blokové pokuty (152/95 §29) | počet | - | 17 | 8 | 433 | 3 | 461 | |
Sk | - | 11200 | 6100 | 262300 | 1400 | 281000,00 | ||
Hodnotenie výrobkov na mieste | počet | 2 | 141 | 16 | 80 | 21 | 260 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 1 | 2 | 20 | 1 | 24 | |
percento | % | - | 0,71 | 12,50 | 25,00 | 4,76 | 9,23 | |
Hodnotenie výrobkov v labor. | počet | 1 | 287 | 64 | 346 | 4 | 702 | |
z toho nevyhovujúce | počet | - | 8 | 3 | 15 | - | 26 | |
percento | % | - | 2,79 | 4,69 | 4,34 | - | 3,70 |
Vo všetkých organizáciách, ktoré vyrábajú
alebo predávajú potraviny, bolo do laboratórií na kontrolu kvality a
zdravotnej bezpečnosti odobratých 702 vzoriek. Z tohto počtu nevyhovovalo
platným právnym predpisom 26 vzoriek, čo predstavuje 3,70 %.
Z celkového množstva 26 nevyhovujúcich vzoriek 15 vzoriek nevyhovelo v
senzorických znakoch, 3 v označení, 4 vo fyzikálno-chemických znakoch, u 6
vzoriek bola nevyhovujúca mikrobiológia a 1 vzorka nevyhovela pre nadlimitný
obsah rezíduí pesticídov. V rámci následných kontrol nevyhovujúcich
vzoriek boli vystavené 4 zákazy predbežným opatrením v rámci správneho
konania na množstvo 93,18 kg/l v hodnote 11 696,60 Sk.
Najčastejšie hygienické nedostatky :
Výroba
-
poškodené strojno-technologické zariadenie na spracovanie cesta
-
vo výrobnej časti prevádzkarne uložené predmety nesúvisiace s výrobou
-
znečistené a porušené steny vo výrobných priestoroch pekárne, miestami zistený výskyt plesní
-
okná a parapetné dosky vo výrobných priestoroch znečistené prachom a pavučinami
-
lokálny výskyt plesní v sklade mlynských výrobkov
-
na manipuláciu s odpadom výrobca pekárenských výrobkov používa dieže, ktoré sa nedajú odlíšiť od ostatných používaných dieží na manipuláciu s polotovarmi pri výrobe pekárenských výrobkov
-
znečistené stroje a strojno-technologické zariadenie nánosom múk a cesta, výskyt plesne na kovových konštrukciách u výrobcu pekárenských výrobkov, nedodržanie podmienok skladovania polotovarov
-
chýbajúce kryty osvetlenia vo výrobnej časti pri výrobe cukroviniek
-
chýbajúca evidencia skladovania v suchom sklade a v chladiacich boxoch
-
porušená podlaha, opadané obklady stien, znečistené steny
-
nedostatky v dokumentácii Správnej výrobnej praxe – HACCP
-
nedostatky vo vedení dokumentácie o preventívnych a nápravných opatreniach
-
vstupné dvere do prevádzky nie sú zabezpečené proti vnikaniu hlodavcov
-
znečistené a poškodené dvere pri vstupe do kysiarne pri výrobe pekárenských výrobkov
-
nedodržaný harmonogram a frekvencia vlastných kontrol výrobcu
-
nedostatočná hygiena v miestnosti rozrábky mäsa
-
v chladiacom boxe časť steny a stropu s výskytom plesne
-
na skrinkách zamestnancov sa nachádza prach, zvyšky potravín, nepoužité obaly, pracovné oblečenie
-
olupujúca sa omietka na strope, nad pecou v pekárni
-
plesnivé steny vo výrobnej časti a v sklade pekárenských výrobkov
-
poškodené plochy pracovných stolov vo výrobe
Obchodná sieť
-
pod regálmi na ťažšie dostupných miestach znečistená podlaha, znečistený predajný regál (rozsypaný potravinársky tovar), silne znečistený chladiaci regál pod roštom
-
chladiaci box na mäsové výrobky má porušený, znečistený a rozlámaný vnútorný povrch
-
zahrdzavená vonkajšia konštrukcia chladiacej vitríny mäsových výrobkov
-
tovar v skladových priestoroch uskladnený priamo na podlahe
-
spoločné skladovanie tovaru po dobe spotreby s predávaným potravinárskym tovarom
-
nespôsobilý dopravný prostriedok na prepravu potravín – zásobovanie predajne
-
predaj potravín po dobe spotreby, po dátume minimálnej trvanlivosti
-
nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody v predajni potravín
-
predaj potravín s nevyhovujúcim označením v zmysle platnej legislatívy
-
používaná pitná voda z vlastného zdroja bez predloženia dokladu o zdravotnej neškodnosti a kvalite
-
chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti, nepredložené osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností
-
potraviny na iný než pôvodný účel neboli uložené oddelene a zreteľne označené
-
nedostatky v spoločnom skladovaní nezlúčiteľných druhov ovocia a zeleniny
-
znečistené prepravky s pekárenskými výrobkami pri predaji
-
nedodržaný teplotný režim pri predaji mäsových výrobkov
-
nedodržanie teplotných režimov pri predaji potravín odporúčaných výrobcom
-
v suchom sklade potravín na podlahe a na regáloch zistený výskyt trusu hlodavcov
-
nedostatky v označení predávaných mäsových výrobkov
-
nesplnená ohlasovacia povinnosť
-
nie je vypracovaný hygienický a sanitačný program
-
osobná hygiena, predávajúcej osobe chýbala pokrývka hlavy pri predaji a manipulácii s nebalenými mliečnymi a mäsovými výrobkami
-
porušený náter nárezového stroja na krájanie mäsových výrobkov
-
nedostatky v označení predávaných nebalených pekárenských výrobkov
-
chýbajúce rozhodnutie RÚVZ na predajňu potravín
-
chýbajúce rozhodnutie RÚVZ na ambulantný predaj cukroviniek
-
predaj cukroviniek – lízatiek porušujúcich dobré mravy (tvar penisu)
-
nedostatky v označení rozvažovaného tovaru
-
výskyt vtákov v skladových priestoroch predajne, skladované výrobky – obaly znečistené vtáčím trusom
Podnety a sťažnosti
Okrem plánovanej kontrolnej činnosti, riešili inšpektori pri úradnej
kontrole potravín aj podnety a sťažnosti - podania spotrebiteľov.
Vo februári 2007 bolo podaných celkom 105 podaní, ktoré
poukazovali na predaj kvalitatívne narušených výrobkov, alebo predaj
výrobkov po dobe spotreby a nevyhovujúcu hygienu predaja.
Z celkového počtu prijatých podaní t.j. 105, bolo 42 opodstatnených,
32 neopodstatnených a u 31 nebolo možné dokázať opodstatnenosť (z toho
boli 3 podania postúpené miestne príslušným RVPS, resp. iným orgánom
potravinového dozoru).
PODANIA: prehľad za mesiac február 2007
KVPS |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Bratislava | 27 | 8 | 3 | 16 |
Trnava | 8 | 4 | 3 | 1 |
Nitra | 12 | 6 | 5 | 1 |
Trenčín | 6 | 4 | 2 | - |
Žilina | 13 | 4 | 6 | 3 |
B. Bystrica | 16 | 6 | 7 | 3 |
Prešov | 2 | 2 | 0 | - |
Košice | 21 | 8 | 6 | 7 |
Spolu ŠVPS SR | 105 | 42 | 32 | 31 |
PODANIA: prehľad podľa komodít za mesiac február 2007
Komodita |
Počet podaní | Opodstatnené | Neopodstatnené | Nedalo sa dokázať |
Mäso, Mäsové výrobky | 26 | 6 | 9 | 11 |
Mliečne výrobky | 15 | 8 | 5 | 2 |
Vajcia | 2 | 1 | - | 1 |
Ryby | 1 | 1 | - | - |
Čaj | 2 | 1 | 1 | - |
Extrudov. výrobky | 1 | - | - | 1 |
Strukoviny | 1 | 1 | - | - |
Výrobky z obilia | 1 | 1 | - | - |
Huby | 1 | - | - | 1 |
Olej | 4 | 1 | 1 | 2 |
Nealko nápoje | 1 | - | 1 | - |
Alkoholické nápoje | 1 | - | 1 | - |
Cukrovinky | 5 | 3 | 1 | 1 |
Víno | 2 | - | 1 | 1 |
Ovocie, zelenina | 4 | 1 | 1 | 2 |
Pekárenské výrobky | 9 | 1 | 4 | 4 |
Spracované OZ | 4 | 1 | 2 | 1 |
Zemiaky | 4 | 2 | 2 | - |
Koreniny | 1 | - | - | 1 |
Iné | 2 | 1 | 1 | - |
Dátum spotreby, hygiena | 18 | 13 | 2 | 3 |
Spolu ŠVPS SR | 105 | 42 | 32 | 31 |
Opodstatnené sťažnosti boli podané na tieto výrobky a nedostatky (uvedené sú len niektoré):
-
obchodná sieť - predaj tovaru po dobe spotreby, výskyt hlodavcov
-
ovocie a zelenina – predaj nekvalitného tovaru
-
mrazené hydinové výrobky – predaj po dobe spotreby
-
slnečnicový olej – fyzikálno-chemické vlastnosti
-
výrobky zo sóje – silný pach po zoxidovanom oleji a rozloženom tuku
-
cukrovinky – predaj cukroviniek porušujúcich dobré mravy (tvar penisu)
-
mäso – hygiena skladovania
-
jaternice – predaj zmyslovo zmenených jaterníc, potvrdené laboratórne
-
pekárenské výrobky – označenie
-
zemiaky konzumné – kvalita predávaných zemiakov
-
bryndza – pleseň na výrobku
-
mrazená hydina – zistený sneh a ľad v mrazených morčacích krkoch
-
mliečne výrobky – predaj po dobe spotreby
-
mrazené ryby – čistá váha po rozmrazení, podiel rybieho mäsa
-
sójové vločky- prítomnosť ohorku z cigariet v neporušenom spotrebiteľskom balení