Potravinový kódex - Tretia časť 25. hlava - Príloha č.2 Kontrolné ukazovatele kvality vody stolovej, dojčenskej, minerálnej, liečivej a balenej pitnej vody
aktualizované dňa 11.6.2021
Tretia časť 25. hlava - Nápoje
25. HLAVA - Nápoje
aktualizované výnosom č. 1813/3/2003 - 100 z 9. júna 2003
- Príloha č.1 - Ukazovatele kvality stolovej vody, dojčenskej vody a minerálnej vody
- Príloha č.2 - Kontrolné ukazovatele kvality vody stolovej, dojčenskej, minerálnej...
- Príloha č.3 - Organoleptické požiadavky na nealko. nápoje a koncentráty na ich prípravu
- Príloha č.4 - Požiadavky na zloženie ovocných nektárov a zeleninových nektárov
- Príloha č.5 - Fyzikálne a chemické požiadavky na ovocné vína, sladové vína a medovinu
aktualizované výnosom č. 1813/3/2003 - 100 z 9. júna 2003
Kontrolné ukazovatele | Poznámka | ||
---|---|---|---|
1. | Organoleptické | Pach |
V konkrétnych prípadoch rozsah ukazovateľov a početnosť
stanovení sa upraví podľa posudku príslušného orgánu na
ochranu zdravia.
|
2. | Chuť | ||
3. | Zákal | ||
4. | Základné | Vodivosť | |
5. | pH | ||
6. | Doplnkové | NO3¯ | |
7. | NO2¯ | ||
8. | NH4+ | ||
9. | CHSK-Mn | ||
10. | Mikrobiologické a biologické | koliformné baktérie | |
11. | termotolerantné koliformné baktérie | ||
12. | celkový počet mikroorganizmov | ||
13. | mezofilné baktérie | ||
14. | psychrofilné baktérie | ||
15. | Pseudomas aeruginosa | ||
16. | fekálne streptokoky | ||
17. | živé organizmy | ||
18. | mŕtve organizmy |
Poznámka: |
Stálosť kvality vody je indikovaná priebežným zisťovaním hodnôt
kontrolných ukazovateľov. V konkrétnom prípade treba podľa
posudku orgánu na ochranu zdravia zisťovať ďalšie hodnoty. Pri
ich prekročení treba identifikovať príčinu zmeny hodnôt
kontrolných ukazovateľov.
|
Stálosť kvality vody v hodnotách ostatných ukazovateľov možno,
pri nemennosti kontrolných ukazovateľov, považovať za preukázanú
za predpokladu, že tieto sú v pravidelných intervaloch
overované.
|