Potravinový kódex - Druhá časť 8. hlava - Príloha č.3 Vedenie záznamov o realizácii plánu systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín
aktualizované dňa 11.6.2021
Druhá časť 8. hlava - Zásady správnej výrobnej praxe
ÔSMA HLAVA - Zásady správnej výrobnej praxe
aktualizované výnosom č. 154/2004 – 100 z 9. februára 2004
- Príloha č.1 - Vzor na spracovanie sanitačného programu
- Príloha č.2 - Pracovný protokol o aplikácii systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín
- Príloha č.3 - Vedenie záznamov o realizácii plánu systému zabezpečenia kontroly hygieny...
aktualizované výnosom č. 154/2004 – 100 z 9. februára 2004
Navrhnutý a schválený plán realizácie systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín je v každej organizácií registrovaný ako úradný dokument. Obsahuje aj operatívne záznamy o jeho aplikácii, záznamy o odchýlkach, realizácii nápravných opatrení a iné.
Všeobecne používané záznamy majú takýto rozsah:
1. Plán systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín obsahuje najmä
- zoznam členov pracovnej skupiny s označením ich zodpovednosti,
- popis výrobku a rozsah jeho použitia,
- grafické znázornenie pre každý výrobný proces s vyznačením kritických kontrolných bodov,
- definovanie potencionálnych nebezpečí spojených s jednotlivými kritickými kontrolnými bodmi,
- kritické limity,
- komplexný systém sledovania kritických limitov,
- popis nápravných opatrení,
- spôsoby overovania účinnosti systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín.
- suroviny vrátane potravinárskych prídavných látok, a to
- osvedčenie o kvalite dodávky, že táto spĺňa požiadavky výrobcu,
- záznamy vstupnej kontroly,
- záznamy o podmienkach skladovania,
- záznamy o dobe skladovania.
- záznamy vzťahujúce sa na zdravotnú neškodnosť výrobku v tom
- vhodné údaje a záznam o podmienkach udržiavania zdravotnej neškodnosti výrobku,
- potrebné údaje a záznamy stanovujúce dobu najneskoršej spotreby výrobku, o jej kontrole, ak skladovacie podmienky môžu ohroziť bezpečnosť výrobku,
- dokumentáciu o tom, že výrobné postupy sú vhodné pre výrobu zdravotne neškodného výrobku.
- záznamy o výrobe
- pracovný postup, popis prác,
- záznamy zo sledovania všetkých kritických kontrolných bodov,
- záznamy overujúce vhodnosť procesu,
- záznamy o odchýlkach a realizácii nápravných opatrení.
- balenie
- záznamy o splnení špecifikácie obalových materiálov,
- záznamy potvrdzujúce splnenie špecifikácie plnenia a uzatvárania.
- skladovanie
- záznamy o skladovacích teplotách,
- záznamy, že výrobok bol expedovaný správne,
- záznamy o odchýlkach a realizácii nápravných opatrení.
- Záznamy o uvedení dokumentu do platnosti
- záznamy o akýchkoľvek zmenách v projekte v dôsledku revízií,
- záznamy o technologických, technických a normatívnych zmenách.
- záznamy o dokumentácii zvyšovania kvalifikácie pracovníkov, o školeniach a kurzoch.