Laboratórna diagnostika
aktualizované dňa 11.6.2021
Úradné metódy laboratórnej diagnostiky
Kód | Názov metódy | Číslo predpisu |
R1 | Stanovenie počtu somatických buniek mikroskopickou metódou v mlieku | STN EN ISO 13366-1, STN EN ISO 13366-1/AC |
R3 | Stanovenie počtu somatických buniek fluorescenčnou optickou elektronickou metódou | STN EN ISO 13366-2, STN EN ISO 13366-2/AC |
R4 | Stanovenie aktivity vody (aw) v poživatinách | STN ISO 21807 |
R5 | Stanovenie živočíšnych proteínov ELISA metódou | Príloha R5 |
R6 | Referenčné metódy používané pri výkone úradnej kontroly na analýzu potravín a krmív za účelom detekcie a stanovenia geneticky modifikovaných organizmov (GMO) | Príloha R6 |
R7 | Dôkaz efektívnosti zahriatia (133 °C, 3 bar, 2 min) pri spracovaní mäsokostných múčok metódou ELISA | Príloha R7 |
R8 | Semikvantitatívne stanovenie prítomnosti rizikového materiálu (CNS) v mäse a v mäsových výrobkoch metódou ELISA | Príloha R8 |
R11 | Mikroskopický dôkaz a určenie živočíšnych zložiek v krmivách | Nariadenie Komisie (ES) č. 152/2009 |
R12 | Metódy vyšetrenia parazitov | |
R12.1 | Metódy na vyšetrovanie trichinel | Nariadenie Komisie (ES) č. 1375/2015 |
R12.2 | Stanovenie parazitov z čeľade Anisakidae u rýb | Metóda odporúčaná EURL for Parasites - "Detection of Anisakidae L3 larvae in fish fillets" |
R13 | Stanovenie množstva cudzej vody v mrazenej a v hlbokozmrazenej hydine odkvapkávacou metódou | Nariadenie komisie (ES) č.543/2008 |
R14 | Stanovenie celkového množstva vody v hydinových dieloch chemickou metódou | Nariadenie komisie (ES) č.543/2008 |
R15 | Stanovenie ovčieho a kravského kazeínu v syroch vyrobených z ovčieho mlieka | Príloha R15 |
R16 | Stanovenie podielu ovčieho a kravského syra v bryndzi metódou HPLC/DAD | Príloha R16 |
R17 | Potraviny. Dôkaz alergénov v potravinách molekulárno-biologickými metódami | STN EN 15634-1, 2 |
R18 | Diastatická aktivita medu | STN 57 0190 |
R19 | Kvantitatívne stanovenie sóje v potravinách metódou ELISA | Príloha R19 |
R20 | Potraviny. Dôkaz alergénov v potravinách imunochemickými metódami | STN EN 15842, STN EN 15633-1, 2 Príloha R20 |
R21 | Stanovenie prítomnosti rezíduí inhibičných látok. Mikrobiologická metóda s Geobacillus stearothermophilus var. calidolactis C 953 | Príloha R21 |
R22 | Stanovenie hmotnosti a podielov v určitých druhoch potravín | |
R22.1 | Stanovenie hmotnosti a podielov v majonézach | STN 58 0170 |
R22.2 | Stanovenie hmotnosti a podielov v pekárenských výrobkoch | STN 56 0116 |
R22.3 | Stanovenie hmotnosti a podielov konzervárenských výrobkoch z ovocia a zeleniny | STN 56 0246 |
R22.4 | Stanovenie hmotnosti a podielov v mraziarenských výrobkoch | STN 56 0290 |
R22.5 | Stanovenie hmotnosti a podielov v konzervách hydinových a zverinových | STN 57 0135 |
R22.6 | Stanovenie hmotnosti a podielov v rybacích výrobkoch a konzervách | STN 57 0146-3 |
R22.7 | Stanovenie hmotnosti a podielov v mäsových výrobkoch, sterilizovaných pokrmoch v konzervách | STN 57 0152 |
R22.8 | Stanovenie hmotnosti a podielov v mrazených rybacích filetoch | Codex standard 190-1995: Standard for quick frozen fish fillets |
R22.9 | Stanovenie hmotnosti a podielov v mrazených rybách, mletých rybacích výrobkoch | Codex Standard 165-1995: Codex General Standard for quick frozen blocks of fish fillets,minced fish flesh and mixtures of fillets and minced fish flesh |
R23 | Stanovenie rezíduí inhibičných látok v mlieku metódou Kalidos TB, MP | Príloha R23 |
R24 | Stanovenie rezíduí inhibičných látok v mlieku metódou ECLIPSE 50 | Príloha R24 |
R25 | Screeningový test na stanovenie rezíduí antibiotík s použitím piatich bakteriálnych kmeňov (metóda STAR) | Príloha R25 |
R26 | Stanovenie rezíduí inhibičných látok v mäse metódou PREMI® TEST | Príloha R26 |
R27 | Metódy analýz krmív | Nariadenie Komisie (ES) č. 152/2009 |