Vyhodnotenie ad hoc kontrol - leto 2007
V období od 12.6. 2007 do 30.8.2007 vykonali regionálne veterinárne a potravinové správy tieto kontroly ad hoc:
1) kontroly hlbokozmrazených nespracovaných rýb
2) kontroly predajní počas dní pracovného voľna
3) kontroly mäsa domácich kopytníkov a hydinového mäsa
Regionálne veterinárne a potravinové správy vykonali uvedené úradné
kontroly ad hoc na základe postupov určených Štátnou veterinárnou a
potravinovou správou SR. Koordinovanie úradných kontrol vykonávali krajské
veterinárne a potravinové správy.
Kontroly hlbokozmrazených nespracovaných rýb
V období od 3.7.2007 do 17.7.2007 vykonalo 5 vybraných regionálnych
veterinárnych a potravinových správ (RVPS) v 5 vybraných predajniach 7
úradných kontrol hlbokozmrazených nespracovaných rýb, ktoré boli zamerané
na: kontrolu hygieny predaja a uchovávania, kontrolu dokladov o pôvode,
kontrolu identifikačných značiek, kontrolu teploty pre predaji, vystavovaní
a uchovávaní, kontrolu dátumu minimálnej trvanlivosti; súčasťou úradných
kontrol bol aj úradný odber vzoriek rýb, ktoré boli laboratórne vyšetrené na
tieto ukazovatele: senzorické vyšetrenie, označovanie a stanovenie množstva
rybieho mäsa.
Pri týchto kontrolách sa nezistilo žiadne nedodržiavanie požiadaviek na
hygienu predaja, teploty, sprievodné doklady, označovanie dátumom minimálnej
trvanlivosti a identifikačné označenie hlbokozmrazených rýb.
Pri týchto kontrolách RVPS odobrali 15 vzoriek hlbokozmrazených rýb na
laboratórne vyšetrenie. Z týchto vzoriek 4 vzorky (26%) nespĺňali požiadavky
ustanovení právnych predpisov na označovanie (hmotnosť pevného podielu pri
glazúrovaných rybách neuvedená 2x; neuvedené množstvo pridanej vody 1x;
rozdiel medzi deklarovanou netto hmotnosťou pevného podielu bez glazúry a
zistenou netto hmotnosťou 1x).
Za nesplnenie požiadaviek právnych predpisov bolo vo všetkých prípadoch začaté správne konanie na uloženie pokuty.
Kontroly predajní počas dní pracovného voľna
Kontroly predajní počas dní pracovného voľna boli vykonané na základe
podnetov spotrebiteľov.
V období od 1.júla do 30. augusta 2007 počas sobôt a nedieľ vykonali
regionálne veterinárne a potravinové správy úradné kontroly v 154
predajniach potravín v 5 krajoch (Bratislavský, Banskobystrický, Košický,
Prešovský, Žilinský). Úradné kontroly boli zamerané predovšetkým na mlieko a
mliečne výrobky a na mleté mäso a mäsové prípravky. Predmetom kontroly bola
kontrola teploty počas uchovávania pri predaji, kontrola teploty pri
skladovaní a kontrola dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti.
Nedostatky boli zistené v 44 predajniach (28,6.%). 36x sa zistilo
nedodržanie teploty pri uchovávaní mlieka, mliečnych výrobkov, mletého mäsa,
mäsových prípravkov ale aj ďalších potravín živočíšneho pôvodu (mäsové
výrobky, mäso, vajcia). 25 x sa zistil predaj po dátume spotreby alebo
dátume minimálnej trvanlivosti a 5x nebola dodržaná teplota pri skladovaní
potravín živočíšneho pôvodu.
RVPS uložili opatrenia v správnom konaní (31x), 18 pokút v celkovej
hodnote 194 000 Sk a v 19 prípadoch bolo začaté správne konanie na uloženie
pokuty.
Kontroly mäsa domácich kopytníkov a hydinového mäsa
V súvislosti s opatreniami na obmedzenie predaja nevyhovujúcich živočíšnych
produktov v obchodnej sieti bolo v dňoch od 21. júna do 27. júla 2007
určenými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami (Púchov,
Žilina, Čadca, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Poprad, Stará
Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Humenné) vykonaných 646 kontrol ad hoc, ktoré
boli zamerané na mäso domácich kopytníkov (hlavne bravčové mäso, hovädzie
mäso) a hydinové mäso.
Z celkového počtu 2446 predajní v pôsobnosti uvedených RVPS, v ktorých sa
predáva mäso domácich kopytníkov a hydinové mäso bolo vykonaných 470
kontrol; v 34 predajniach (19,2,% z počtu skontrolovaných predajní) sa
zistili nedostatky. RVPS ďalej vykonali 171 kontrol v 104 povolených a
schválených rozrábkarniach, ktoré sú v pôsobnosti uvedených RVPS a 5 kontrol
ambulantného predaja. Žiadne nedostatky neboli zistené v rozrábkarniach a
pri ambulantnom predaji.
Počas kontrol v predajniach bolo zistené:
• Nevyhovujúca hygiena predaja (16x)
• Nedostatky v osobnej hygiene pracovníkov (8x)
• Nedostatky v sprievodnej dokumentácií (7x)
• Nedostatky v označovaní mäsa (15x)
• Predaj po dátume spotreby (1x)
• Nedodržanie teploty mäsa pri predaji (7x)
• Nedodržanie teploty mäsa pri skladovaní (14x)
• Nevyhovujúce hygienické podmienky pri skladovaní (2x).
Na základe zistených nedostatkov počas vyššie uvedených kontrol príslušné RVPS prevádzkovateľom potravinárskych podnikov uložili 19 rozhodnutí na odstránenie zistených nedostatkov a v 12 prípadoch bolo začaté správne konanie. Uložených bolo 32 pokút v celkovej sume 59 500 Sk.