Päť opatrení ako redukovať výskyt ochorení z potravín – nová stratégia WHO
Informácia zo zasadania 2. FAO/WHO Global Forum
pre otázky regulovania bezpečnosti potravín, ktoré sa konalo v dňoch
12.-14. októbra 2004 v thajskom Bangkoku.
Závadné potraviny ročne zapríčinia na celom svete ochorenie
približne 2 biliónov ľudí na celom svete, čo je asi jedna tretina
svetovej populácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prispieva
k prevencii alimentárnych ochorení jednoduchou stratégiou určenou
pre každého, kto prichádza do styku s potravinami pri príprave jedla
alebo jeho konzumácii.
WHO vypracovala na tomto stretnutí novú stratégiu pre bezpečnosť potravín,
založenú na piatich základných postupoch pod názvom „5 kľúčová stratégia“.
Jedná sa o päť jednoduchých činností, ktoré by mali dodržiavať všetci, čo sa
zaoberajú prípravou jedla alebo jeho požívaním, doma i v zamestnaní.
Sú to nasledujúce opatrenia:
-
Udržujte v čistote svoje ruky a pracovné plochy používané na prípravu jedla.
-
Uchovávajte surové a varené potraviny oddelene.
-
Dbajte na dôkladnú tepelnú úpravu jedla.
-
Skladujte potraviny v chlade.
-
Používajte iba nezávadnú vodu, nezávadné suroviny a prísady.
Táto stratégia je doplnená príručkou s názvom „Bezpečnosť potravín v domácnostiach, alebo Ako využiť 5 opatrení WHO na prípravu zdravotne nezávadných potravín“, ktorá pomáha jednotlivcom navyknúť si na správny prístup pri príprave potravy.
Príručka je zameraná pre profesionálov v stravovacích zariadeniach,
učiteľov, obchodníkov s potravinami, školákov. Príručka sa zameriava aj na
postupy, ako zaviesť bezpečné zaobchádzanie s požívatinami do domácností.
Príručka bude testovaná v 13 krajinách. WHO sa v tejto svojej činnosti
zameriava na Argentínu, Bolíviu, Guayanu, Haiti, Honduras a Nikaraguu v
Amerike, na Bangladéš, Bhután, Indiu, Indonéziu, Maledivy, Nepál, Východný
Timor v juhovýchodnej Ázii.
Uvedených 5 opatrení bolo preložených do viac ako 25 jazykov. I keď tieto
postupy sa dajú uplatniť všade, WHO podporuje spracovanie regionálnych
verzií príručky podľa miestnych podmienok v jednotlivých krajinách.
Zdroj:
http://www.foodsafetyforum.org/global/