Potravinárske prídavne látky
V ostatných rokoch sa zvýšil záujem spotrebiteľov o potravinárske prídavné látky (nazývané tiež aditíva alebo aditívne látky). Bol vyvolaný zmenami v označovaní zloženia potravinárskych výrobkov, ktoré boli zavedené v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Každá aditívna látka, ktorú hotová potravina obsahuje, musí byť uvedená na etikete obalu. Nové pravidlá o označovaní zaviedli rozsiahle zoznamy prídavných látok s ich chemickými názvami a nový číselný systém označovania s kódmi E, ktorý mal spotrebiteľovi uľahčiť rozhodovanie pri výbere potraviny. Označenie „E“ znamená, že použitie týchto látok v potravinách bolo schválené v rámci Európskej únie (EÚ).
Potravinárske prídavné látky
Prídavnými látkami v potravinách sú všetky povolené
farbivá do potravín, náhradné sladidlá, konzervačné látky, antioxidanty,
kyseliny, regulátory kyslosti, taviace soli, kypriace látky, zahusťovadlá,
želírujúce látky, stabilizátory, emulgátory, odpeňovače, zvýrazňovače chuti,
hnací plyn, baliaci plyn, a pod.
Pri výrobe potravín možno používať prídavné látky len v nevyhnutne potrebnom
množstve, najviac však v najvyššom prípustnom množstve (limite). Slúžia na
zlepšenie podmienok výroby, úpravy, prepravy a uschovania potravín, na
zvýšenie odolnosti proti fyzikálnym, chemickým a biologickým zmenám, na
predĺženie trvanlivosti potravín, na zlepšenie výživovej hodnoty a
organoleptických vlastností potraviny.
Potravinárske prídavné látky sú predmetom prísnej legislatívy EÚ a SR,
ktorá určuje, ktoré látky do čoho a v akých množstvách sa môžu pridávať a
ako sa musia označovať.
Legislatíva o aditívach vyžaduje, aby potravinárske výrobky boli vhodne
označené, aby poskytovali informácie o účele prídavnej látky a jej názve.
Prídavné látky sa označujú v zložení potravinárskeho výrobku buď celým
názvom alebo len číselným kódom.
Bezpečnosť prídavných látok
Hodnotenie bezpečnosti potravinárskych prídavných
látok v Európskom spoločenstve má dlhú tradíciu. Vedecký výbor pre potraviny
(SCF) vykonával túto úlohu od r. 1974. Od mája 2003 pokračuje v tejto
činnosti Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý bol zriadený
28. januára 2002 nariadením (ES) č. 178/2002.
Povoľovanie nových prídavných látok je dlhodobý proces. Súčasne sa
prehodnocujú už schválené aditíva na základe nových vedeckých poznatkov.
Prídavné látky sú prehodnocované na základe rôznych kritérií – ako sa
absorbujú v ľudskom tele, aká je ich stabilita v rôznych potravinách a
nápojoch a aké sú ich množstvá, ktoré je možné skonzumovať.
S výsledkami a stavom posledných a prebiehajúcich prehodnotení prídavných
látok v potravinách sa môže každý spotrebiteľ zoznámiť v priloženom
dokumente:
Správa Európskej Komisie Európskemu parlamentu a Rade o pokroku pri
prehodnocovaní potravinárskych prídavných látok z 18.7.2007.
Správa komisie Európskemu parlamentu a Rade
Správa Komisie Európskemu parlamentu
a Rade o pokroku pri prehodnocovaní potravinárskych prídavných látok
formát PDF veľkosť 212kB
Zdroje:
1. Výnos MP a MZ SR č. 608/5/2004-100,
ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca prídavné látky v
potravinách.
2.
http://www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/safety-evaluation-food-additives-eu/