Úvodná stránka
SLOVAKENGLISH

Podmienky na dovoz určitých krmív a potravín neživočíšneho pôvodu v spojitosti so zvýšenou mierou úradných kontrol


Legislatíva

NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 669/2009 formát PDF
z 24. júla 2009, ktorým sa vykonáva nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004, pokiaľ ide o zvýšenú mieru úradných kontrol pri dovoze určitých krmív a potravín neživočíšneho pôvodu, a ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie 2006/504/ES


Komodity

A. Krmivá a potraviny neživočíšneho pôvodu podliehajúce zvýšenej miere úradných kontrol na určenom mieste vstupu

Krmivá a potraviny (predpokladané použitie) Kód KN (1) Krajina pôvodu Riziko Frekvencia
 fyzických
kontrol
a kontrol
totožnosti (%)
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané 1202 10 90 Argentína aflatoxíny 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané 1202 20 00
Arašidové maslo 2008 11 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené alebo konzervované
(Krmivá a potraviny)
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané 1202 10 90 Brazília aflatoxíny 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané 1202 20 00
Arašidové maslo 2008 11 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené alebo konzervované
(Krmivá a potraviny)
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
Sušené rezance
(Potraviny)
ex 1902 Čína hliník 10
Stopové prvky (2)
(Krmivá a potraviny)
ex 2817 00 00; ex 2820 90 10; ex 2820 90 90; ex 2821 10 00; ex 2825 50 00; ex 2833 25 00; ex 2833 29 20; ex 2833 29 80; ex 2836 99 11; ex 2836 99 17 Čína kadmium a olovo 10
Mango
(Potraviny – čerstvé alebo chladené)
ex 0804 50 00 Dominikánska republika rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (3) 10
Čínska fazuľa (s dlhými strukmi) (Vigna sesquipedalis) ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 Dominikánska republika rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (3) 50
Horká tekvička (Momordica charantia) ex 0709 90 90; ex 0710 80 95
Fľaškovec (Lagenaria siceraria) ex 0709 90 90; ex 0710 80 95
Papriky 0709 60 10; 0709 60 99; 0710 80 51; 0710 80 59
Baklažány
(Potraviny – čerstvá, chladená alebo mrazená zelenina)
0709 30 00; ex 0710 80 95
Pomaranče (čerstvé alebo sušené) 0805 10 20; 0805 10 80 Egypt rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (7) 10
Broskyne 0809 30 90
Granátové jablká ex 0810 90 95
Jahody 0810 10 00
Zelená fazuľa
(Potraviny – čerstvé ovocie a zelenina)
ex 0708 20 00
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané 1202 10 90 Ghana aflatoxíny 50
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané 1202 20 00
Arašidové maslo
(Krmivá a potraviny)
2008 11 10
Listy kari (Bergera/Murraya koenigii)
(Potraviny – čerstvé bylinky)
ex 1211 90 85 India rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (5) 10
Ostrá paprika (Capsicum annuum), celé plody ex 0904 20 10 India aflatoxíny 50
Ostrá paprika (Capsicum annuum), drvená alebo mletá ex 0904 20 90
Produkty z ostrej papriky (karí) 0910 91 05
Muškátový oriešok (Myristica fragrans) 0908 10 00
Muškátovník voňavý (Myristica fragrans) 0908 20 00
Zázvor (Zingiber officinale) 0910 10 00
Kurkuma (Curcuma longa)
(Potraviny – sušené koreniny)
0910 30 00
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané 1202 10 90 India aflatoxíny 20
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané 1202 20 00
Arašidové maslo 2008 11 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené
(Krmivá a potraviny)
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
Vodový melón (egusi, Citrullus lanatus), semená a odvodené produkty
(Potraviny)
ex 1207 99 97; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99; Nigéria aflatoxíny 50
Ryža basmati na priamu ľudskú spotrebu (Potraviny – brúsená ryža) ex 1006 30 Pakistan aflatoxíny 20
Ostrá paprika (Capsicum annuum), celé plody ex 0904 20 10 Peru aflatoxíny a ochratoxín A 10
Ostrá paprika (Capsicum annuum), drvená alebo mletá
(Potraviny – sušené koreniny)
ex 0904 20 90
Listy koriandra ex 0709 90 90 Thajsko salmonela (6) 10
Bazalka (posvätná, sladká) ex 1211 90 85
Mäta
(Potraviny – čerstvé bylinky)
ex 1211 90 85
Listy koriandra ex 0709 90 90 Thajsko rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (4) 20
Bazalka (posvätná, sladká)
(Potraviny – čerstvé bylinky)
ex 1211 90 85
Čínska fazuľa (s dlhými strukmi) (Vigna sesquipedalis) ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 Thajsko rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (4) 50
Baklažány 0709 30 00; ex 0710 80 95
Hlúbová zelenina
(Potraviny – čerstvá, chladená alebo mrazená zelenina)
0704; ex 0710 80 95
Papriky 0709 60 10; 0709 60 99; 0710 80 51; 0710 80 59 Turecko rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (8) 10
Cukety 0709 90 70; ex 0710 80 95
Rajčiaky
(Potraviny – čerstvá, chladená alebo mrazená zelenina)
0702 00 00; 0710 80 70
Hrušky
(Potraviny)
0808 20 10; 0808 20 50 Turecko pesticíd: amitraz 10
Sušené hrozno (plody viniča) (Potraviny) 0806 20 Uzbekistan ochratoxín A 50
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané 1202 10 90 Vietnam aflatoxíny 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané  1202 20 00
Arašidové maslo  2008 11 10
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené alebo konzervované 
(Krmivá a potraviny)
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
Ostrá paprika (Capsicum annuum), drvená alebo mletá  ex 0904 20 90 všetky tretie krajiny farbivá Sudan 20 
Produkty z ostrej papriky (karí)  0910 91 05
Kurkuma (Curcuma longa) 
(Potraviny – sušené koreniny)
0910 30 00
Červený palmový olej 
(Potraviny)
ex 1511 10 90

(1) V prípade, že sa majú skúmať len určité výrobky patriace pod niektorý kód KN a v nomenklatúre tovaru nie je tento kód rozčlenený na ďalšie osobitné podpoložky, kód KN je označený predponou „ex“ (napríklad ex 1006 30: zahrnutá je iba ryža basmati na priamu ľudskú spotrebu).
(2) Stopové prvky uvedené v tejto položke sú stopové prvky patriace do funkčnej skupiny zlúčenín stopových prvkov uvedenej v bode 3 písm. b) prílohy I k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 (Ú. v. EÚ L 268, 18.10.2003, s. 29). Mali by podliehať zvýšenej miere kontrol stanovenej v tomto rozhodnutí aj v tom prípade, keď sú dovezené stopové prvky určené na použitie v potravinách.
(3) Najmä rezíduá amitrazu, acefátu, aldikarbu, benomylu, karbendazimu, chlórfenapyru, chlórpyrifosu, CS2 (ditiokarbamáty), diafentiurónu, diazinonu, dichlórvosu, dikofolu, dimetoátu, endosulfánu, fenamidonu, imidaklopridu, malatiónu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoátu, oxamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu, tiaklopridu.
(4) Najmä rezíduá acefátu, karbarylu, karbendazimu, karbofuránu, chlórpyrifosu, chlórpyrifos-metylu, dimetoátu, etiónu, malatiónu, metalaxylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoátu, profenofosu, protiofosu, chinalfosu, triadimefónu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforínu.
(5) Najmä rezíduá triazofosu, oxydemeton-metylu, chlórpyrifosu, acetamipridu, tiametoxamu, klotianidínu, metamidofosu, acefátu, propargitu, monokrotofosu.
(6) Referenčná metóda EN/ISO 6579.
(7) Najmä rezíduá karbendazimu, cyflutrínu, cyprodinilu, diazinónu, dimetoátu, etiónu, fenitrotiónu, fenpropatrínu, fludioxonilu, hexaflumorónu, lambda-cyhalotrínu, metiokarbu, metomylu, ometoátu, oxamylu, fentoátu, tiofanát-metylu.
(8) Najmä rezíduá metomylu a oxamylu.

B. Vymedzenie pojmov

Na účely tejto prílohy sa pod „farbivami Sudan“ rozumejú tieto chemické látky:
  1.  Sudan I (číslo CAS 842-07-9);
  2.  Sudan II (číslo CAS 3118-97-6);
  3.  Sudan III (číslo CAS 85-86-9);
  4. Šarlátová červeň alebo Sudan IV (číslo CAS 85-83-6).


Dokumentácia

Oznamovanie zásielok vopred
Prevádzkovatelia krmivárskych a potravinárskych podnikov alebo ich zástupcovia v náležitom časovom predstihu oznamujú predpokladaný dátum a čas fyzického príchodu zásielky do určeného miesta vstupu a povahu zásielky. Na tento účel vyplnia časť I jednotného vstupného dokladu (JVD) uvedeného v článku 3 písm. a) nariadenia (ES) č. 669/2009 a uvedený doklad odošlú príslušnému orgánu na určenom prvom mieste uvedenia, a to najmenej jeden pracovný deň pred fyzickým príchodom zásielky.


Miesto vstupu


Bratislava - letisko M. R. Štefánika, 823 11 Bratislava 21
Vedúci HIS :  MVDr. Miroslav Tkáč
Adresa :  HIS Bratislava Letisko
Tel :  +421 2 43 63 1718
Fax :  +421 2 43 63 1718
Email :  hvsbalet@svps.sk