Podmienky na dovoz určitých krmív a potravín neživočíšneho pôvodu v spojitosti so zvýšenou mierou úradných kontrol
aktualizované dňa 16.6.2021
Legislatíva
NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 669/2009 formát PDFz 24. júla 2009, ktorým sa vykonáva nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004, pokiaľ ide o zvýšenú mieru úradných kontrol pri dovoze určitých krmív a potravín neživočíšneho pôvodu, a ktorým sa mení a dopĺňa rozhodnutie 2006/504/ES
Komodity
A. Krmivá a potraviny neživočíšneho pôvodu podliehajúce zvýšenej miere úradných kontrol na určenom mieste vstupu
Krmivá a potraviny (predpokladané použitie) | Kód KN (1) | Krajina pôvodu | Riziko | Frekvencia fyzických kontrol a kontrol totožnosti (%) |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané | 1202 10 90 | Argentína | aflatoxíny | 10 |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané | 1202 20 00 | |||
Arašidové maslo | 2008 11 10 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové
oriešky), inak upravené alebo konzervované (Krmivá a potraviny) |
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané | 1202 10 90 | Brazília | aflatoxíny | 10 |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané | 1202 20 00 | |||
Arašidové maslo | 2008 11 10 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené
alebo konzervované (Krmivá a potraviny) |
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 | |||
Sušené rezance (Potraviny) |
ex 1902 | Čína | hliník | 10 |
Stopové prvky (2) (Krmivá a potraviny) |
ex 2817 00 00; ex 2820 90 10; ex 2820 90 90; ex 2821 10 00; ex 2825 50 00; ex 2833 25 00; ex 2833 29 20; ex 2833 29 80; ex 2836 99 11; ex 2836 99 17 | Čína | kadmium a olovo | 10 |
Mango (Potraviny – čerstvé alebo chladené) |
ex 0804 50 00 | Dominikánska republika | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (3) | 10 |
Čínska fazuľa (s dlhými strukmi) (Vigna sesquipedalis) | ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 | Dominikánska republika | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (3) | 50 |
Horká tekvička (Momordica charantia) | ex 0709 90 90; ex 0710 80 95 | |||
Fľaškovec (Lagenaria siceraria) | ex 0709 90 90; ex 0710 80 95 | |||
Papriky | 0709 60 10; 0709 60 99; 0710 80 51; 0710 80 59 | |||
Baklažány (Potraviny – čerstvá, chladená alebo mrazená zelenina) |
0709 30 00; ex 0710 80 95 | |||
Pomaranče (čerstvé alebo sušené) | 0805 10 20; 0805 10 80 | Egypt | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (7) | 10 |
Broskyne | 0809 30 90 | |||
Granátové jablká | ex 0810 90 95 | |||
Jahody | 0810 10 00 | |||
Zelená fazuľa (Potraviny – čerstvé ovocie a zelenina) |
ex 0708 20 00 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané | 1202 10 90 | Ghana | aflatoxíny | 50 |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané | 1202 20 00 | |||
Arašidové maslo (Krmivá a potraviny) |
2008 11 10 | |||
Listy kari (Bergera/Murraya koenigii) (Potraviny – čerstvé bylinky) |
ex 1211 90 85 | India | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (5) | 10 |
Ostrá paprika (Capsicum annuum), celé plody | ex 0904 20 10 | India | aflatoxíny | 50 |
Ostrá paprika (Capsicum annuum), drvená alebo mletá | ex 0904 20 90 | |||
Produkty z ostrej papriky (karí) | 0910 91 05 | |||
Muškátový oriešok (Myristica fragrans) | 0908 10 00 | |||
Muškátovník voňavý (Myristica fragrans) | 0908 20 00 | |||
Zázvor (Zingiber officinale) | 0910 10 00 | |||
Kurkuma (Curcuma longa) (Potraviny – sušené koreniny) |
0910 30 00 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané | 1202 10 90 | India | aflatoxíny | 20 |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané | 1202 20 00 | |||
Arašidové maslo | 2008 11 10 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené (Krmivá a potraviny) |
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 | |||
Vodový melón (egusi, Citrullus lanatus), semená a odvodené produkty
(Potraviny) |
ex 1207 99 97; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99; | Nigéria | aflatoxíny | 50 |
Ryža basmati na priamu ľudskú spotrebu (Potraviny – brúsená ryža) | ex 1006 30 | Pakistan | aflatoxíny | 20 |
Ostrá paprika (Capsicum annuum), celé plody | ex 0904 20 10 | Peru | aflatoxíny a ochratoxín A | 10 |
Ostrá paprika (Capsicum annuum), drvená alebo mletá (Potraviny – sušené koreniny) |
ex 0904 20 90 | |||
Listy koriandra | ex 0709 90 90 | Thajsko | salmonela (6) | 10 |
Bazalka (posvätná, sladká) | ex 1211 90 85 | |||
Mäta (Potraviny – čerstvé bylinky) |
ex 1211 90 85 | |||
Listy koriandra | ex 0709 90 90 | Thajsko | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (4) | 20 |
Bazalka (posvätná, sladká) (Potraviny – čerstvé bylinky) |
ex 1211 90 85 | |||
Čínska fazuľa (s dlhými strukmi) (Vigna sesquipedalis) | ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 | Thajsko | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (4) | 50 |
Baklažány | 0709 30 00; ex 0710 80 95 | |||
Hlúbová zelenina (Potraviny – čerstvá, chladená alebo mrazená zelenina) |
0704; ex 0710 80 95 | |||
Papriky | 0709 60 10; 0709 60 99; 0710 80 51; 0710 80 59 | Turecko | rezíduá pesticídov analyzované multireziduálnymi metódami založenými na GC-MS a LC-MS alebo metódami na stanovenie jednotlivých rezíduí (8) | 10 |
Cukety | 0709 90 70; ex 0710 80 95 | |||
Rajčiaky (Potraviny – čerstvá, chladená alebo mrazená zelenina) |
0702 00 00; 0710 80 70 | |||
Hrušky (Potraviny) |
0808 20 10; 0808 20 50 | Turecko | pesticíd: amitraz | 10 |
Sušené hrozno (plody viniča) (Potraviny) | 0806 20 | Uzbekistan | ochratoxín A | 50 |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), nelúpané | 1202 10 90 | Vietnam | aflatoxíny | 10 |
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), lúpané | 1202 20 00 | |||
Arašidové maslo | 2008 11 10 | |||
Plody podzemnice olejnej (arašidové oriešky), inak upravené
alebo konzervované (Krmivá a potraviny) |
2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 | |||
Ostrá paprika (Capsicum annuum), drvená alebo mletá | ex 0904 20 90 | všetky tretie krajiny | farbivá Sudan | 20 |
Produkty z ostrej papriky (karí) | 0910 91 05 | |||
Kurkuma (Curcuma longa) (Potraviny – sušené koreniny) |
0910 30 00 | |||
Červený palmový olej (Potraviny) |
ex 1511 10 90 |
(1) V prípade, že sa majú skúmať len určité výrobky patriace pod niektorý kód KN a v nomenklatúre tovaru nie je tento kód rozčlenený na ďalšie osobitné podpoložky, kód KN je označený predponou „ex“ (napríklad ex 1006 30: zahrnutá je iba ryža basmati na priamu ľudskú spotrebu).
(2) Stopové prvky uvedené v tejto položke sú stopové prvky patriace do funkčnej skupiny zlúčenín stopových prvkov uvedenej v bode 3 písm. b) prílohy I k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 (Ú. v. EÚ L 268, 18.10.2003, s. 29). Mali by podliehať zvýšenej miere kontrol stanovenej v tomto rozhodnutí aj v tom prípade, keď sú dovezené stopové prvky určené na použitie v potravinách.
(3) Najmä rezíduá amitrazu, acefátu, aldikarbu, benomylu, karbendazimu, chlórfenapyru, chlórpyrifosu, CS2 (ditiokarbamáty), diafentiurónu, diazinonu, dichlórvosu, dikofolu, dimetoátu, endosulfánu, fenamidonu, imidaklopridu, malatiónu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoátu, oxamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu, tiaklopridu.
(4) Najmä rezíduá acefátu, karbarylu, karbendazimu, karbofuránu, chlórpyrifosu, chlórpyrifos-metylu, dimetoátu, etiónu, malatiónu, metalaxylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoátu, profenofosu, protiofosu, chinalfosu, triadimefónu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforínu.
(5) Najmä rezíduá triazofosu, oxydemeton-metylu, chlórpyrifosu, acetamipridu, tiametoxamu, klotianidínu, metamidofosu, acefátu, propargitu, monokrotofosu.
(6) Referenčná metóda EN/ISO 6579.
(7) Najmä rezíduá karbendazimu, cyflutrínu, cyprodinilu, diazinónu, dimetoátu, etiónu, fenitrotiónu, fenpropatrínu, fludioxonilu, hexaflumorónu, lambda-cyhalotrínu, metiokarbu, metomylu, ometoátu, oxamylu, fentoátu, tiofanát-metylu.
(8) Najmä rezíduá metomylu a oxamylu.
B. Vymedzenie pojmov
Na účely tejto prílohy sa pod „farbivami Sudan“ rozumejú tieto chemické látky:- Sudan I (číslo CAS 842-07-9);
- Sudan II (číslo CAS 3118-97-6);
- Sudan III (číslo CAS 85-86-9);
- Šarlátová
červeň alebo Sudan IV (číslo CAS 85-83-6).
Dokumentácia
Oznamovanie zásielok vopredPrevádzkovatelia krmivárskych a potravinárskych podnikov alebo ich zástupcovia v náležitom časovom predstihu oznamujú predpokladaný dátum a čas fyzického príchodu zásielky do určeného miesta vstupu a povahu zásielky. Na tento účel vyplnia časť I jednotného vstupného dokladu (JVD) uvedeného v článku 3 písm. a) nariadenia (ES) č. 669/2009 a uvedený doklad odošlú príslušnému orgánu na určenom prvom mieste uvedenia, a to najmenej jeden pracovný deň pred fyzickým príchodom zásielky.
Miesto vstupu
Bratislava - letisko M. R. Štefánika, 823 11 Bratislava 21
Vedúci HIS : MVDr. Miroslav Tkáč
Adresa : HIS Bratislava Letisko
Tel : +421 2 43 63 1718
Fax : +421 2 43 63 1718
Email : hvsbalet@svps.sk